Afera "Respiratori"

Odvjetnici premijera Novalića hakiran kompjuter i ukradeni dokumenti

Odmah na početku, i prije saslušanja ovog svjedoka, odvjetnica Vasvija Vidović, koja zastupa Novalića, kazala je Sudskom vijeću da je sinoć hakiran računar te da joj je uništena sva dokumentacija skupljana unazad 10 godina.
Vijesti / Flash | 15. 10. 2021. u 16:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja Fadilu Novaliću i ostalima optuženima u aferi "Respiratori" završeno je saslušanje svjedoka Hasana Ganibegovića, bivšeg šefa Ureda premijera Fadila Novalića.

Odmah na početku, i prije saslušanja ovog svjedoka, odvjetnica Vasvija Vidović, koja zastupa Novalića, kazala je Sudskom vijeću da je sinoć hakiran računar te da joj je uništena sva dokumentacija skupljana unazad 10 godina. Ona je naknadno novinarima kazala da to ne može sa sigurnošću povezati s ovim predmetom, a niti bilo kojim drugim. Slučaj je prijavila Federalnoj upravi policije (FUP).

Pisma namjere

Odgovarajući na pitanja Vasvije Vidović, Hasan Ganibegović je kazao da je pisma namjere prema Kini za kupovinu respiratora sačinjava tehnička tajnica Bahra Džaka. U prvom pismu namjere od 2. travnja 2020. godine, džaka je koristila faksimil potpisa premijera FBiH, prenosi Avaz.

U tom pismu su navedeni respiratori vrste HCVE003. Drugo pismo namjere od 4. travnja 2020. godine u kojem je navedena nabavka 100 respiratora ACM812 potpisao je premijer FBiH Fadil Novalić.

Ganibegović je potvrdio da je to drugo pismo namjere zaista potpisao premijer Novalić.

Bilo je mnogo pitanja za Ganibegovića i o viber grupi "Gensek" .

Ganibegović je također kasnije rekao da je u razgovoru s Bahrom Džakom i premijerom Novalićem kazao da nije bilo drugih ponuda osim "Srebrene maline" za kupovinu toliko velikog broja respiratora.

Istinitost navoda

Kako je Ganibegović tvrdio da je ispitivan u Tužiteljstvu pod velikim pritiskom, u tom pravcu su uslijedila i pitanja tužitelja Mirze Hukljića koji je objasnio da su pitanja usmjerena iz toga razloga što je svjedok doveo u pitanje istinitost svojih navoda u istrazi, a na kojima se između ostalog temelji optužnica.

Iznenada se uključio sudac Branko Perić koji je kazao da tužitelju iscrpljuje svjedoka.

''Je li vam je svjedok potvrdio navode iz optužnice? Naravno da nije. Sada iscrpljujete svjedoka da bi dobili odgovore koje hoćete'', kazao je Perić.

Tužitelj Hukeljić je kazao da prestaje ispitivati svjedoka jer to "poslije ovakve izjave suca nema smisla".

Sljedeće ročište zakazano je za 20. listopada kada će biti saslušavana Edita Kalajdžić, tajnik Ureda premijera Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close