Mostar

Odvjetnici poručili: Vlada je kriva za čerupanje županije

Želimo upoznati predstavnike Vlade, a po potrebi i javnost o slijedećem. Većina uposlenika Vlade, kako ministri, tako i uposlenici su također tužili istu tu Vladu koju predstavljaju , a očito na ovaj način spočitavaju ostalim proračunskim korisnicima
Vijesti / Flash | 27. 03. 2019. u 13:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regionalna odvjetnička komora Mostar reagirala je na medijske natpise date od strane Vlade HNŽ, u posljednjih nekoliko mjeseci, a u kojim se kao krivci za financijsku situaciju u županiji smatraju odvjetnici.

Reagiranje prenosimo u cijelosti:

''Ističemo da se već duži period Vlada HNŽ provodi kampanju, kojom se nastoji dati iskrivljena slika o aktualnoj financijskoj situaciji unutar HNŽ/K i odgovornosti odvjetnika prema toj problematici, a koja ima za cilj da našteti ugledu i časti odvjetnika i njihove časne profesije te skrene pozornost sa dugogodišnjeg neizvršavanja obaveza po sudskim presudama koje je HNŽ morala izvršiti. Simptomatično je da kod objave ovakvih navoda od strane medija, bilo pisanih ili elektronskih, nikada nije zatraženo izjašnjenje na ove navode od druge strane, odnosno odvjetnika.

Podsjećamo da svaka presuda protiv HNŽ znači ujedno i nezakonitost ili povredu prava koju je ista počinila i na taj način ugrozila ljudska prava i slobode, zbog čega su odvjetnici po nalogu svojih stranaka morali pokretati postupke pred sudom.

Naime, nastala situacija je isključivo odgovornost organa i osoba koje su obnašale dužnost unutar struktura HNŽ, no odgovornost istih Vlada se ne spominje nego traži krivce na drugoj strani i to onih koji su zbog ovakvog postupanja bili prisiljeni potražiti pravdu putem suda. Nemala odgovornost za tešku financijsku situaciju, kao i dugogodišnje trajanje postupaka koji su se nagomilali, kako zbog glavnog duga, tako i zakonskih zateznih kamata, kao i troškova postupka, leži na onima koji zastupaju HNŽ odnosno na Pravobraniteljstvu Županije.

Pravobraniteljstvo županije u apsolutno svakom postupku ulaže sva procesna sredstva sa ciljem odugovlačenja isplate i ostvarivanju prava oštećenih, iako znaju da je izvršenje sudskih odluka neminovno. Ovakvo ponašanje Pravobraniteljstva, u skladu sa politikom HNŽ dovodi do enormnog gomilanja dugovanja koji prelaze više milijunske iznose i koji se prenose iz mandata u novi mandat Vlade HNŽ, a posljedice čega trpe građani. Izuzetak ovakvom ponašanju nalazimo kada isti pravobranitelji tuže HNŽ, ali onda isti ne ulažu pravne lijekove, kako bi njihova potraživanja brže stigla na naplatu. Regionalna odvjetnička komora Mostar smatra da bi se Vlada HNŽ trebala fokusirati na odgovornost onih koji su prouzrokovali ovakvo stanje. Nema nikakve sumnje da ove odgovorne osobe se nalaze u redovima HNŽ u svim mandatima i različitim sazivima Vlade HNŽ. Ovim putem se postavlja pitanje koliko je odgovornih osoba u HNŽ zbog nezakonitosti prouzrokovanja štete koja je napominjemo više milijunska, bilo disciplinski ili kazneno procesuirano? Umjesto da se proziva navodni takozvani „ odvjetnički lobi“, koji apsolutno ne postoji, već postoje odvjetnici koji zastupaju svoje stranke, mišljenja smo da krivce za ovakvo stanje Vlada HNŽ mora pronaći u svojim redovima i prestati obmanjivati javnosti, jer ovakvo stanje stvari je još jedan pokazatelj izbjegavanja odgovornosti onih osoba koje bi trebale biti najodgovornije u ovom društvu i kojima su građani poklonili svoje povjerenje u vođenju HNŽ, kako financijske, tako i pravne i svake druge sfere života u HNŽ.

Ovim putem želimo istaknuti da se ne izvršavaju pravosnažne sudske presude, da nema nikakvog redoslijeda kojim bi se definiralo izvršenje istih, te da postoj primjeri neselektivnog izvršenja obaveza koje su očito motivirane interesima Vlade HNŽ. Ovakva ponašanja i neizvršavanje sudskih presuda predstavlja kazneno djelo predviđeno odredbom člana 351. Kaznenog zakona FBiH – neizvršavanje sudskih odluka i odredbom člana 28 Kaznenog zakona FBiH- povreda prava iz radnog odnosa.

Javnosti se daje na znanje da odgovorni nikad nisu procesuirani zbog povrede ovih članova, iako imamo na tisuće presuda koje ih obavezuju i koje nisu izvršene. Svi pokušaji odvjetnika i njihovih stranaka za mirno rješenje sporova koji bi spriječili podnošenje tužbi i dalje gomilanje dugova, nisu bili prihvaćeni pa niti razmatrani od strane Vlade HNŽ. Bilo je pokušaja sklapanja nagodbi po pravosnažnim presudama, koje također nisu realizirane zbog neizvršavanja preuzetih obaveza od strane HNŽ, odnosno kršenja sporazuma o načinu isplate. U tom pravcu Regionalna odvjetnička komora predlaže i nadležnom Tužiteljstvu HNŽ da se pozabavi ovim pitanjem.

Nadalje RO/AK Mostar raspolaže informacijama da je došlo do različitih kontakata između predstavnika sudske i izvršne vlasti za koje se nadamo da neće utjecati na buduće sudske odluke i nezavisnost sudstva, no ovakvi sastanci kada se dovedu u kontekst kontinuiranih objava Vlade HNŽ u medijima, opravdano bude strah da se može dogoditi i suprotno. U tom smislu ćemo poduzeti i određene konkretne korake u obavještavanju mjerodavnih organa po tom pitanju.

Na kraju, želimo upoznati predstavnike Vlade, a po potrebi i javnost o slijedećem. Većina uposlenika Vlade, kako ministri, tako i uposlenici su također tužili istu tu Vladu koju predstavljaju , a očito na ovaj način spočitavaju ostalim proračunskim korisnicima da imaju pravo na isto. Radi čega vlada nije izašla sa službenim podatkom koliko odvjetnici školuju mladih kroz pripravnički staž? Koliko odvjetnici svaki mjesec uplaćuju obaveza prema državi? Koliko odvjetnici kroz podnošenje tužbu, koje su sporne Vladi, te naplatu sudskih taksi doprinose punjenju proračuna? Koliko odvjetnici svaki mjesec uplate PDV-a i koliko odvjetnici uplate poreza? Da se Vlada htjela pozabaviti tom problematikom, zasigurno bi uvidjela da u, kako to Vlada kaže „odvjetničkom lobiju“, ima i te kako dobrog partnera koji kroz zastupanje svojih stranaka i podnošenjem tužbi, prijedloga i dr. doprinose punjenju proračuna, iz kojeg na kraju krajeva plaću prima ista ta Vlada koja je javno ustala protiv odvjetničke profesije.

Napominjemo, da smo u svim postupcima jedino i isključivo štitili prava i interese svojih stranaka , a da uzrok pokretanja sudskih postupaka i gomilanja troškova treba potražiti upravo u Vladi HNŽ'', stoji u priopćenju Regionalne odvjetničke komore Mostar.

 

Kopirati
Drag cursor here to close