Zloupotreba

Odvjetnici podnose kaznenu prijavu protiv ministra pravde FBiH i prijete blokadom

Potvrdio je ovo predsjednik Odvjetničke komore Federacije Nikica Gržić koji ističe da je ministar Jozić predlaganjem Zakona o odvjetništvu prekršio sve ranije dogovore Odvjetničke komore i Vlade Federacije.
Vijesti / Flash | 20. 01. 2020. u 09:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odvjetnička komora Federacije razmišlja o podnošenju kaznene prijave protiv ministra pravde Federacije Mate Jozića zbog zlouporabe položaja i ovlast, jer još jednom u nizu pokušava oštetiti i narušiti odvjetničku profesiju u Federaciji BiH, prenosi Dnevni list.

Potvrdio je ovo predsjednik Odvjetničke komore Federacije Nikica Gržić koji ističe da je ministar Jozić predlaganjem Zakona o odvjetništvu prekršio sve ranije dogovore Odvjetničke komore i Vlade Federacije.

Urušavanje neovisnosti

Vlada Federacije u četvrtak je usvojila Prijedlog zakona o odvjetništvu kojim se predviđa da Ministarstvo pravde Federacije BiH određuje tarifu o naknadama i nagradama za rad odvjetnika.

Odvjetnička komora stava je da se ovim prijedlogom zakona narušava neovisnost odvjetništva i da ovakva praksa nije postojala zadnjih 130 godina u BiH, bez obzira na sustav uređenja.

Odvjetnici navode kako su neutemeljene tvrdnje Ministarstva kako žele zakon u ovoj oblasti uskladiti po uzoru na zemlje u regiji, te podsjećaju kako ministar Jozić već tri godine neće da pusti u proceduru zakon koji je usklađen sa svim europskim standardima. Iz toga razloga održan je i sastanak sa premijerom federacije Fadilom Novalićem.

”Imali smo 2018. godine sastanak sa ministrom i premijerom Novalićem i tada smo imali dogovoren i usuglašen tekst Zakona o odvjetništvu da bi ministar Jozić u parlamentarnu proceduru poslao drugi tekst zakona koji je u mnogome bio različit od usuglašenog”, objašnjava Gržić.

Dodaje da zakon koji je ministar poslao u proceduru nije usuglašen ni sa Odvjetničkom komorom ni sa europskim standardima.

”U Jozićevom zakonu ubačene su izmjene na ekavici koje je jednostavno prekopirao iz srbijanskog zakona koji je u proceduri i koji nije usklađen s europskim standardima”, objašnjava Gržić.

Ističe kako je najveći je problem u tome što ministar želi da u potpunosti obezvrijedi i podcijeni rad Odvjetničke komore i da samim tim oslabi samostalnost i nezavisnost odvjetničke struke kako bi politika preuzela u potpunosti našu struku. ”Odvjetnička komora će početkom narednog tjedna održati sjednicu upravnog odbora i donijeti odluke o narednim koracima. Vjerujem da će sjednica upravnog odbora biti teška ali da ćemo donijeti odluke koje će imati za cilj da zaštite svakog našeg člana a samim tim osiguramo za svakog građanina fer i poštenu pravnu zaštitu”, ističe Gržić.

Blokada sustava

Iz Odvjetničke komore upozoravaju kako ministar zaboravlja da u Federaciji ima 1200 odvjetnika i da postoji mogućnost da će se obustaviti obrane po službenoj dužnosti, što će dovesti do blokade pravosudnog sustava.

”Ukoliko to bude jedini način da Vlada FBiH uoči šta radi ministar pravde, federalna odvjetnička komora neće se libiti da učini i to u zaštiti odvjetništva”, poručuju iz Odvjetničke komore.

Dosadašnja praksa bila je da Odvjetnička komora usvoji tarifu i pošalje na odobravanje Ministarstvu pravde. Novim prijedlogom ministar bi da sam i predlaže i odobrava tarifu, dok odvjetnici poručuju da to neće dopustiti, prenosi Dnevni list.

Kopirati
Drag cursor here to close