Akcija ''Stop švercu''

Oduzeto 8.326 paklica cigareta i 48,5 kg sitno rezanog duhana

Ovlašteni službenici UNO iz regionalnog centra Mostar na više lokacija privremeno su oduzeli 6.531 paklicu cigareta, 490 ručno punjenih cigareta i 10,5 kg rezanog duhana bez trošarniskih markica UNO.
Vijesti / Flash | 15. 08. 2020. u 15:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: UNO BiH / Oduzete cigarete

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje privremeno su oduzeli 8.326 paklica cigareta i 48,5 kg sitno rezanog duhana koji su se nezakonito prodavali u Bosni i Hercegovini, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od 50.000 KM.

Ovu su prvi rezltati nedavno javno pokrenute javne kampanje ''Stop švercu'', kojom je Uprava za neizravno oporezivanje pozvala sve građane u BiH da na otvorenu liniju čiji je broj 080 02 06 07 potpuno besplatno i anonimno dojave svaki oblike nezakonite trgovine i utaju neizravnih poreza.

Ovlašteni službenici UNO iz regionalnog centra Mostar na više lokacija koje pokriva ovaj regionalni centar privremeno su oduzeli 6.531 paklicu cigareta, 490 ručno punjenih cigareta i 10,5 kg rezanog duhana bez trošarniskih markica UNO. Ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 34.270 KM.

Ovlašteni službenici UNO iz regionalnog centra Tuzla privremeno su oduzeli 1.118 paklica raznih cigareta (FM, King) i 11,5 kg sitno rezanog duhana, koji nisu bili na propisan način obilježeni trošarinskim markicama UNO. Roba koja se pokušala prometovati na nezakonit način oduzeta je na području Vlasenice. Tržišna vrijednost oduzete robe procijenjena je na 7.729 KM.

Ovlašteni službenici UNO iz regionalnog centra Sarajevo na području opštine Vogošća privremeno su oduzeli 677 paklica cigareta i 14 kilograma sitno rezanog duhana od dva lica, ukupne tržišne vrijednosti u iznosu od 5.751 KM. Navedeni proizvodi nisu bili obilježeni trošarinskim markicama koje izdaje UNO i za iste nije posjedovana vjerodostojna dokumentaciju o nabavci/i porijeklu,

Ovlaštena službenici UNO iz regionalnog centra Banja Luka na području Sanskog Mosta privremeno su oduzeli 13,5 kg rezanog duhana od jedne fizičke osobe. Ova roba nije bila obilježena trošarinskim markicama UNO, a tržišna vrijednost procjenjuje se na iznos od 2.250 KM.

Protiv osoba od kojih je oduzeta trošarinska roba pokrenut će se prekršajni postupci pred nadležnim sudovima. U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UNO su koristili specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

''Posebnu zahvalnost izražavamo svim građanima koji su dojavili u UNO nezakonitu prodaju duhana i duhanskih prerađevina, te ohrabrujemo građane da i dalje pozivaju otvorenu liniju „Stop švercu“ čiji je broj 080 02 06 07. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Prijave se mogu podlati i putem e-mail adrese: [email protected]'', dodaje se.

Kopirati
Drag cursor here to close