Održavanje Partizanskog groblja

Antifašisti demantiraju Grad Mostar

''Odbor za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja'' demantira grad Mostar: Niste izdvajali novac!
Vijesti / Flash | 02. 03. 2018. u 22:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Odbor za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja'' demantirao je navode Gradske uprave da se izdvaja novac od 2008. godine za održavanje Partizanskog spomen groblja.

Inače, u  proračun grada Mostara pve godine je uvršteno sveukupno 60.000KM za obnovu i održavanje Partizanskog groblja.

''Mi smo ranije u priopćenju naveli da je prvi put nakon deset godina u proračunu Grada Mostara za 2018. godinu uvrštena stavka od 30.000 KM na ime održavanja higijene ovog spomeničkog kompleksa koji je od 2006. godine upisan u knjigu nacionalnih spomenika BiH. ''Na ime 'investicijskih ulaganja'', za Partizansko spomen groblje u ovoj godini u gradskom proračunu namijenjeno je još 30.000 KM, čime je – praktički, u ovom dokumentu potvrđena naša (27.02.18) javno objelodanjena tvrdnja da će građani Mostara u poslove održavanje zelenila, čistoće kao i ulaganja u planirano otklanjanje devastacija, rekonstrukcije i održavanje kompleksa ove godine moći utrošiti ukupno 60.000 KM.  Odbor za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja ovim svima lako provjerljivim informacijama i argumentima (vidjeti dokumente 01 – 04 u prilogu) još jednom odbacuje nevješte pokušaje da nas se oko spomenutih cifara demantira, a Odbor kompromitira, kako je to priželjkivao autor priopćenja potpisanog – za divno čudo, samo sa „Gradska uprava Mostara“, bez potpisa i pečata, mada nemamo nikakve sumnje da je pravi potpisnik priopćenja, gradonačelnik Ljubo Bešlić'''', navode u priopćenju iz Odbora, te istuču da su tvrdnje iz 'Gradske uprave' kako je svake godine iz gradskog proračuna za održavanje Partizanskog spomen groblja izdvajano „između 30 i 60 tisuća KM“ i laiku neutemeljene o čemu svjedoči i sam izgled cijelog spomeničkog kompleksa koji, kako navode, ne da nije održavan, nego je i godinama zlonamjerno i neprestano uništavan.

''O tome najbolje svjedoči akcija koju je krajem prošle godine pokrenuo ovaj Odbor kada su mostarski komunalci - zajednički u višednevnoj akciji, temeljito očistili nacionalni Spomenik zarastao u šiblje, draču i travu do mjere da se gotovo nije mogao prepoznati, a kamoli prići njegovim sadržajima. Ako je zaista bilo novca za održavanje spomenika, kako se tvrdi u demantiju iz Gradske uprave, zašto je onda uopće bilo potrebno da zatražimo pomoć mostarskih prijatelja, među kojima ovdje moramo spomenuti prvog čovjeka Sarajeva (gradonačelnik Abdulah Skaka) koji je sa donacijom od 20.000 KM platio opisane komunalne usluge radnicima 'Parkova' i 'Komosa“. I dalje, ako novca za ove namjene u gradskoj kasi zaista ima, zašto se odmah ne pokrenu radovi na saniranju nastalih šteta koje se na ovom neusporedivom memorijskom kompleksu danas mjere stotinama tisuća KM ?'', naveli su u prioćenju.

''Odbor za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja'' kaže u demantiju da im je prvi čovjek Gradske uprave Mostara zadužen za financije – Izet Šahović, potvrdio da od 2010.godine – otkako je on preuzeo funkciju načelnika Odjela za financije, u proračunu Grada Mostara nije bilo izdvajanja novca za održavanje zelenila i ukupne higijene za Partizansko spomen groblje, dok se u posljednjem priopćenju „Gradske uprave Mostara“, tvrdi suprotno.

''Uvidom u godišnje izvještaje o trošenju novca mostarskih poreznih obveznika, koje ekskluzivno potpisuje gradonačelnik Ljubo Bešlić, lako je uočiti da je posljednji put održavanje higijene na ovom spomeničkom kompleksu (sa 30.000 KM) bilo zastupljeno davne 2006.godine (dakle, prije punih 12 godina), kada je - sa jednakim novčanim iznosom, u proračunu Grada Mostara bilo zastupljeno i održavanje higijene na Trgu hrvatskih velikana (Rondo) kao i spomeničkom kompleksu Šehitluci. Od tada, u gradskom proračunu za održavanje higijene Partizanskog spomen groblja više nije bilo mjesta. U Odjelu za privredu i komunalne djelatnosti također iznose tvrdnje da je tek u proračunu za 2018. godinu uvrštena stavka od 30.000 KM namjenski planirana isključivo za održavanje zelenila i čistoće Partizanskog spomen groblja. Sve protekle godine, takve stavke nije ni bilo, tvrde i u ovom Odjelu, a što svjedoči i financijska dokumentacija za period duži od deset godina. Istina, proračun je sadržavao stavku od 30.000 KM za Partizansko spomen groblje koja je bila planirana za slučajeve izvanrednih okolnosti, nešto poput „prirodnih katastrofa“. Međutim, osobe koje čuvaju narodnu kasu Grada Mostara tvrde da ni jedna marka iz te sume nije u ovom periodu potrošena, nego je cijela stavka – iz godine u godinu, samo prepisivana iz jednog u drugi godišnji proračun'', navodi Odbor u priopćenju.

Dalje navode da je istina da je prije deset godina, točnije 2008.godine, najvećim dijelom zahvaljujući novcu međunarodnih donatora i federalnim izvorima, ali i novcu poreznih obveznika Grada Mostara, izvršena temeljita rekonstrukcija i sanacija devastiranih sadržaja ovog spomeničkog kompleksa.

''Gruba istina je također da su neodgovornim gazdovanjem Grada i, posebno, odsustvom razrađenog sistema zaštite, što zub vremena, što javašluk i neodgovornost pojedinaca prouzrokovali iznova nove štete i devastacije pa se slobodno može reći da je nekoliko stotina tisuća KM tada uloženih u obnovu spomenika, praktički, otišlo niz Neretvu. Mostarcima je dobro poznato s kakvim razočarenjem su nakon svega reagirali međunarodni dobrotvori i donatori. Opaska iz priopćenja Gradske uprave Mostara kako je odlukom o proglašenju Partizanskog spomen groblja nacionalnim spomenikom BiH (2006.godine) Federacija BiH dužna osigurati „pravne, znanstvene,  tehničke, administrativne i financijske mjere za zaštitu, konzerviranje, prezentaciju i rehabilitaciju nacionalnog spomenika“, jeste točna. Međutim, jednako je istina da nigdje ne piše da Federacija BiH treba još brinuti i o svakodnevnoj higijeni i održavanju Spomenika. To bi, valjda, trebala i morala biti obveza Grada i njegovih građana jer je riječ o zajedničkom povijesnom, spomeničkom i memorijskom dobru svih nas, prije svega građana Mostara. Kao što bi obveza grada morala biti da iznađe načina kako da i sama svoj spomenik stavi pod nadzor i zaštitu, jednako kako je stavila među prioritete očuvanje i nadzor nad drugim spomenicima i parkovima'', piše Odbor, koji kaže da u priopćenju Gradske uprave vide i nešto pozitivno, a to je vrlo jasan stav gradonačelnika Ljube Bešlića da je Partizansko spomen groblje imovina i vlasništvo Grada Mostara i njegovih građana.

''Zato želimo vjerovati da će i uvrštavanje financijske stavke za njegovo redovno i uredno godišnje održavanje u proračunu za 2018.godinu, makar se dogodilo, pod pritiskom, uz ultimatume i probijanje rokova proglašenja proračuna, otvoriti novu stranicu u ukupnom odnosu prema ovom spomeničkom kompleksu i obvezi njegovog očuvanja i zaštite'', zaključeno je u priopćenju  kojeg potpisuje Sergio Sotrić predsjednik Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja.

Kopirati
Drag cursor here to close