Crveni križ FBiH

Održana vježba zbrinjavanja stanovništva ugroženog uslijed zemljotresa

Vježba je bila tematski posvećena zbrinjavanju ugroženog stanovništva uslijed zemljotresa.
Vijesti / Flash | 12. 09. 2020. u 16:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crveni križ Federacije BiH upriličio je u Gradačcu, na Svjetski dan prve pomoći, vježbu Službe zaštite i spašavanja sa partnerima iz sistema zaštite i spašavanja.

Timovi Crvenog križa Federacije BiH, Civilne zaštite, ali i drugi partneri pokazali su spremnost i pripravnost za djelovanje u odgovoru na neku od prirodnih nesreća.

Foto: CK FBiH / Održana vježba zbrinjavanja stanovništva ugroženog uslijed zemljotresa

Vježba je bila tematski posvećena zbrinjavanju ugroženog stanovništva uslijed zemljotresa.

Glavni tajnik Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić ističe značaj kontinuirane edukacije timova i provjere pripremljenosti za pravovremenu reakciju jer je Crveni križ sastavni dio sustava pripreme i odgovora na prirodne nesreće.

''I dalje ćemo raditi na osposobljavanju višenamjenskih terenskih jedinica i Službe zaštite i spašavanja kao i na unapređenju efikasnog odgovora u slučaju određene elementarne nepogode, što je jedan od naših osnovnih mandata'', istaknuo je.

Foto: CK FBiH / Održana vježba zbrinjavanja stanovništva ugroženog uslijed zemljotresa

Održane su dvije vježbe. Jedna je  bila na prostoru Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ gdje se radilo na evakuaciji i zbrinjavanju ozlijeđenih učenika škole uslijed zemljotresa, a druga na jezeru Vidara gdje su timovi vršili evakuaciju vodenim putem i zbrinjavanje ugroženog stanovništva kroz pružanje prve pomoći, psihosocijalne podrške, aktivnosti službe traženja i obnavljanja obiteljskih veza.  

U tom događaju sudjelovalo je oko 70 osoba, uposlenika i volontera u strukturi Crvenog križa, te partnerskih službi (Civilna zaštita grada Gradačac, Dom zdravlja, Policijska stanica i Vatrogasna jedinica grada Gradačac kao i Ronilački klub iz Gradačca 'Vidara').

Foto: CK FBiH / Spašavanje utopljenika

''Naše ekipe su tom vježbom pokazale spremnost brzog djelovanja na terenu što smo dokazali i u slučaju poplava, klizišta, ali i drugih nepogoda koje su nažalost pogađale našu državu'', naglasio je Jasmin Nikšić, operativni rukovoditelj vježbe, priopćeno je iz CK FBiH.

Vježba je održana uz pridržavanje svih higijensko-epidemioloških mjera i preporuka nadležnih organa.

Kopirati
Drag cursor here to close