Akcijski plan

Održana konferencija: Ministri pravde BiH za reformu

Dajući podršku nastavku reformi podržavaju se aktivnosti na uspostavi partnerskih odnosa, međusobnoj suradnji i učinkovitijem zajedničkom radu institucija sektora pravde u BiH'', priopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.
Vijesti / Flash | 10. 07. 2018. u 15:48 Fena
Kopirati

Četvrta konferencija ministara pravde u BiH i predsjednika Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH i Pravosudnog povjerenstva Brčko Distrikta BiH održana je u utorak u Sarajevu.   

Sudionici ministarske konferencije dali su punu podršku polugodišnjem Izvješću o provedbi Akcijskog plana Strategije za reformu sektora pravde u BiH za 2018. godinu i revidiranom Akcijskom planu za razdoblje od 2019. do 2020. godine. 

Dajući podršku nastavku reformi podržavaju se aktivnosti na uspostavi partnerskih odnosa, međusobnoj suradnji i učinkovitijem zajedničkom radu institucija sektora pravde u BiH'', priopćeno je iz Ministarstva pravde BiH. 

U priopćenju se navodi da konferencije ministara pravde u BiH osiguravaju koordinirano praćenje provedbe najvažnijih reformskih procesa od zajedničkog interesa za sektor pravde u BiH. Održavanjem ministarskih konferencija omogućava se usuglašeno rješavanje najvažnijih pitanja u sektoru pravde u BiH, razmjena iskustava, te bolje korištenje domaćih i donatorskih sredstava. 

Preporuke i zaključci na ministarskim konferencijama se donose konsenzusom. 

Praćenje provedbe zajedničkih mjera i inicijativa, davanje stručnih mišljenja i prijedloga za rješavanje ključnih reformskih pitanja u sektoru pravde u BiH vrši se putem funkcionalnih radnih skupina uspostavljenih rješenjem ministra pravde BiH iz 2017. godine, a na prijedlog institucija koje sudjeluju u radu ministarske konferencije. 

Stručnu i tehničku podršku u pripremi i održavanju ministarskih konferencija pružaju jedinice u ministarstvima pravde u BiH, Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH i Pravosudnog povjerenstva Brčko distrikta BiH, koji vrše poslove strateškog planiranja i koordinacije unutar svojih institucija. 

U priopćenju se navodi da je očuvanje integriteta, učinkovitosti i neovisnosti sustava pravde ključna odrednica svakog demokratskog društva. 

Dosadašnja praksa je pokazala da unutar ustavnog okvira BiH, sustav pravde koji predviđa jednake standarde i osigurava integritet, učinkovitost i neovisnost, nije moguće ostvariti bez aktivnog i koordiniranog djelovanja institucija odgovornih za njegovu uspostavu i funkcioniranje. 

Organiziranje Četvrte ministarske konferencije predstavlja važan korak u učvršćenju i nastavku reformskih inicijativa u sektoru pravde u BiH, prvenstveno u provedbi Strategije za reformu sektora pravde u BiH, koju su usvojili Vijeće ministara BiH, entitetske vlade i Pravosudno povjerenstvo Brčko Distrikta BiH, kao i Akcijskog plana za njezinu provedbu - navodi se u saopćenju.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati