Gabriele Moreno Locatelli

BiH se prisjetila Talijana koji je ubijen 1993.

Ceremonija je održana na Mostu Suade i Olge na Vrbanji, mjestu gdje je talijanski aktivist pogođen snajperskim hicem.
Vijesti / Flash | 03. 10. 2019. u 15:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu održana komemoracija za Talijana Gabriela Morena Locatellija, ubijenog u Sarajevu 3. listopada 1993. dok je prosvjedovao za prekid borbi u glavnom gradu zajedno s volonterima religijskog udruženja "Blaženi graditelji mira".

Ceremonija je održana na Mostu Suade i Olge na Vrbanji, mjestu gdje je ovaj aktivist pogođen snajperskim hicem.

U nazočnosti lokalnih medija i brojnih predstavnika udruženja i talijanske kooperacije u Bosni i Hercegovini, veleposlanik Minasi je položio vijenac ispred spomen ploče ovom momku koji je žrtvovao svoj život da bi poslao poruku mira i društvanog zalaganja, koje je inspiriralo cijelu jednu generaciju mladih ljudi da se pokrenu u pružanju pomoći žrtvama sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Foto: PR / Održana komemoracija za Talijana koji je poginuo u Sarajevu 1993. 

"Gabriele je prva talijanska civilna žrtva rata u Bosni i Hercegovini, a Italija je imala žrtve na svim stranama u ovom sukobu. Od samog početka oni svjedoče o bliskosti sa civilnim stanovništvom i pozivom na mir i na miroljubiv suživot, na obranu ljudskih prava i na autentičnu demokraciju. Ovakvo zalaganje i danas puno toga poručuje političarima u Bosni i hercegovini, civilnom društvu i međunarodnoj zajednici.''

Veleposlanstvo Italije u Sarajevu se zahvaljuje svima koji su došli na ovaj događaj kojim se održava živim sjećanje na Gabriela Morena i njegovu misiju u svakodnevnom životu svih nas.

Kopirati
Drag cursor here to close