Mostar

Održana javna rasprava o Sporazumu o suradnji Vijeća ministara BiH i NVO

Vijesti / Flash | 20. 02. 2017. u 13:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prezentacija i javna rasprava o prednacrtu Sporazuma o saradnji Vijeća ministara BiH i nevladinih organizacija u BiH održana je u ponedjeljak u Hotelu "City" u Mostaru.

Događaj su organizirali Ministarstvo pravde BiH, Centar za promociju civilnog društva (CPCD) i predstavnici projekta "Jačanje kapaciteta vladinih institucija za sudjelovanju u političkom dijalogu sa civilnim društvom" (CBGI) koji financira Europska unija.

Cilj prezentacije i javne rasprave je da se utvrde jasni principi i prioriteti u suradnji vlasti i nevladinih organizacija u procesu europskih integracija, koji bi rezultirali većim sudjelovanjem građana i nevladinih organizacija u procesima aktivnog kreiranja i primjene javnih politika.

Po riječima voditelja CBGI projekta Gorana Žeravčića, riječ je o novom sporazumu jer prvi sporazum, koji je još uvijek na snazi i koji je potpisan 2007. godine, najvećim dijelom do danas nije proveden.

U međuvremenu, kako je dodao, Europska unija je promijenila pristup institucionalnih mehanizama suradnje i uvela je novi princip da sve razine vlasti u BiH izgrade svoj strateški pravni i institucionalni okvir za saradnju s civilnim društvom.

U tom kontekstu, pojasnio je Žeravčić, novi sporazum trebao bi odražavati taj novi pristup.

Predstavnik Ministarstva pravde BiH Goran Kučera ocijenio je kako je navedeni sporazum jedan od najznačajnijih dokumenata za institucionaliziranje saradnje Vijeća ministara BiH i nevladinih organizacija u BiH, navodeći kako će, osim javnih rasprava, sporazum biti i u online konsultacijama na web platformi ekonzultacije.gov.ba, gdje će svi ostali građani i organizacije civilnog društva imati priliku dati svoj doprinos u cilju što kvalitetnijeg dokumenta.

Kučera je naglasio da je jedan od najznačajnijih ciljeva ovog sporazuma institucionaliziranje te suradnje u smislu donošenja određenih tijela za suradnju na nivou Vijeća ministara.

''Plan je, dakle, da se formira savjetodavno vijeća za suradnju s nevladinim organizacijama kao najznačajnije tijelo koje će imati priliku asistirati Vijeću ministara u kreiranju politika kada je u pitanju civilno društvo.

Pored toga, očekuje se i usvajanje Strategije za razvoj civilnog društva, ali ono što je najbitnije je, svakako, pozicioniranje uloge i mandata Sektora za pravnu pomoć i razvoj civilnog društva Ministarstva pravda BiH kao kontakt točke suradnje između nevladinih organizacija i Vijeća ministara BiH'', naglasio je Kučera.

Po riječima predstavnika Centra za promociju civilnog društva Slaviše Proroka, njihova uloga je u prvom redu da utiču na tekst sporazuma, da on u najvećoj mjeri odražava potrebe civilnog društva, a 'sutra', kako je dodao, da lobiraju za njegovu kvalitetnu realizaciju.

''Institucionalni mehanizam nam, dakako, treba, u prvom redu, da ne ovisimo i ne idemo linijom privatnog interesa i on zapravo znači da svi prosto imaju jednaku mogućnost da na ovaj ili onaj način imaju kanal saradnje i dijaloga sa institucijama'', zaključio je Prorok.

Osim u Mostaru, prezentacija i javna rasprava održana je i u Sarajevu, a u sljedećim danima održat će u Livnu, Banjoj Luci i u Bijeljini.

Kopirati
Drag cursor here to close