Sudjelovale i braniteljice HVO-a

Održan četvrti Susret žena – braniteljica Domovinskog rata RH

Malo žensko stopalo nerijetko je izvlačilo ranjenike s miniranih područja, spašavale su živote kako vojnika tako i civila, a bile su kao brižne sestre i majke kada bi umor i strah savladao njihove suborce.
Vijesti / Flash | 27. 05. 2019. u 11:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na četvrtom Susretu žena – braniteljica Domovinskog rata s braniteljicama Hrvatske vojske iz cijele Hrvatske sudjelovale su i braniteljice Hrvatskog vijeća obrane, a one su sa ponosom predstavljale i sve ostale braniteljice, koje su u najtežim ratnim uvjetima bile ne samo hrabre, nego su i dale nemjerljivi doprinos u sanitetskim, administrativnim i logističkim poslovima, na prvim crtama bojišnice, rame uz rame s braniteljima.

Vrlo često čineći podvige za koje nekad nisu bili spremni i njihove kolege neumorno su radile u najtežim uvjetima, bez radnog vremena i vrlo često bez smjene na terenu, piše u priopćenju sa ćetvrtog skupa.

Malo žensko stopalo nerijetko je izvlačilo ranjenike s miniranih područja, spašavale su živote kako vojnika tako i civila, a bile su kao brižne sestre i majke kada bi umor i strah savladao njihove suborce.

Program proslave započeo je okupljanjem sudionica u Solinu s južne strane Svetišta Gospe od Otoka, a nakon toga upriličeno je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju u Solinu i na spomen križu na splitskom groblju Lovrinac. Za sve poginule, nestale i umrle branitelje i braniteljice služena je sveta misa u crkvi Gospe od Otoka u Solinu.

Nakon Solina, svečani program održan je u Splitu. U Domu Hrvatske vojske ‘General-bojnik Ivo Jelić’ u Lori upriličena je svečana akademija i otvaranje izložbe ratnih fotografija ‘Žena – majka – ratnica’.

U ime predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović skup je pozdravio župan Blaženko Boban, saborski zastupnik Petar Škorić prenio je pozdrave u ime Hrvatskog sabora, u ime Ministarstva obrane RH okupljene braniteljice pozdravio je i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, komodor Ivo Raffanelli, a u ime Grada Splita gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

U ime organizatora okupljenima su se obratili Bruno Vukić, predsjednik UDVDR – ogranak Splitsko-dalmatinske županije i Mirjana Rakijar, predsjednica Kluba žena UDVDR – ogranak Splitsko-dalmatinske županije.

Susret je organiziran pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva hrvatskih branitelja, Splitsko-dalmatinske županije, te gradova Splita i Solina.

Kopirati
Drag cursor here to close