Svjedok Obrane

Odred ''El-Mudžahidin'' prelazi kalibar zapovijedanja Trećeg korpus

Bilo je više pokušaja da se Odred stavi u okvire, ustroji po standardima ABiH i stavi u sustav rukovođenja i zapovijedanja Trećeg korpusa, ali se u tome nije uspjelo.
Vijesti / Flash | 03. 04. 2019. u 17:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedok Obrane bivšeg zapovjednika Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Sakiba Mahmuljina kazao je da Odred “El-Mudžahidin” prelazi kalibar komande Trećeg korpusa, te da je za rješavanja pitanja Odreda bila nadležna Vrhovno zapovjedništvo Armije BiH.

Nehru Ganić, nekadašnji zapovjednik Štaba trećeg korpusa ABiH, rekao je da je bilo više pokušaja da se Odred stavi u okvire, ustroji po standardima ABiH i stavi u sustav rukovođenja i zapovijedanja Trećeg korpusa, ali se u tome nije uspjelo. “Odred prevazilazi kalibar nadležnosti Trećeg korpusa u smislu formiranja, preformiranja i oružane intervencije prema njima”, kazao je Ganić, prenosi BIRN.

Na pitanje da li je zapovjednik Trećeg korpusa uspio staviti pod kontrolu Odred “El-Mudžahidin”, svjedok je odgovorio: “Ma kakvi”. Mahmuljin nije dobivao osobno izvješće od pretpočinjenih jedinica nego su izvješća išli preko operativnog centra, tvrdi Ganić.

“Izvješća idu preko operativnog centra, dok se predaju, sublimiraju, ono što je bitno dostavi se zapovjedništvu korpusa”, kazao je Ganić. Negirao je da je ikada vidio pisano izvješće iz Odreda “El-Mudžahidin”, rekavši: “Nikad, nikad u životu”.

Ganić je ispričao da je postojala potreba elastičnog odnosa s pripadnicima Odreda zbog mogućnosti postojanja oružanog sukoba s njima. “Prvo mi nikad nismo znali njihovo pravo brojno stanje, upitni su njihovi osobni podaci…”, kazao je svjedok. Potvrdio je da je Mahmuljin nastojao ustrojiti pripadnike Odreda. “Siguran sam da nije uspio ni blizu. Znam da ih nije mogao ni rasformirati, pa nije ni predsjednik došao da ih umoljava”, kazao je Ganić.

Optužen da nije spriječio ubojstva

Mahmuljin, bivši komandant Trećeg korpusa ABiH, optužen je da nije spriječio ubojstva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici odreda su od 11. do 29. rujna 1995. ubili 52 ratna zarobljenika.

Svjedok je ispričao da je Mahmuljin bio njegov pretpostavljeni, te da je bio krajnje korektan, prizeman. “Radilo se 18 sati, a šest sati spavalo. On je bio preangažiran. Bavio se više rukovođenjem nego komandiranjem. Rukovodio je organima i cjelokupnom situacijom, moralo se stalno balansirati s civilnom vlašću”, kazao je Ganić.

Svjedok je na ovom suđenju govorio o slabim mogućnostima i obučenosti pripadnika Armije BiH. “Naše mogućnosti su bile najviše do 30 posto što se tiče obučenosti i snaga”, rekao je Ganić. Odgovarajući na pitanje Mahmuljina, Ganić je potvrdio da on nije mogao ostvarivati svoj način rada s Odredom.

Odred bio u direktnoj vezi sa zapovjednikom korpusa

Na pitanja Optužbe svjedok je potvrdio da je Odred od formiranja do raspuštanja bio na direktnoj vezi sa zapovjednikom korpusa, osim kada bi bio pretpočinjen drugoj jedinici.

Optužba je na ovom suđenju svjedoku prezentirala veliki broj dokumenata, među kojima su bili i dokumenti o preraspoređivanju jedinica u Odred, te obratno, kao i o priznanjima i pohvalama pripadnicima Odreda.

Svjedok je kazao da su vrbovali najbolje borce, koji su već bili u Odredu i da su naredbe o preraspoređivanju donošene radi forme.

Pojašnjavajući dokumente o priznanjima, pohvalama i činovanju pripadnika Odreda, svjedok je izjavio da se radilo o politici prema njima kako bi se odobrovoljili za saradnju. Potvrdio je da im je dostavljena zastava, pečat kako bi se stavili u istu ravan s drugim jedinicama, ali da se oni nisu toga pridržavali.

Ganić je na pitanje optužbe potvrdio da je točno da je on optužen po zapovjednoj odgovornosti za zločin protiv civila i ratnih zarobljenika, a na pitanje Odbrane je naveo da se izjasnio da nije kriv. U tijeku je suđenje u njegovom postupku.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. travanj.

 

Kopirati
Drag cursor here to close