Odluka

Odobreno zaduženje FBiH od 28 milijuna eura za jačanje bankarskog sektora

Stekli su se uvjeti da predsjedavajući aktualnog saziva Doma naroda Parlamenta FBiH potpiše Odluku kojom je Federaciji BiH odobren dio zaduženja za projekt jačanja bankarskog sektora.
Vijesti / Flash | 14. 11. 2019. u 17:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stekli su se uvjeti da predsjedavajući aktualnog saziva Doma naroda Parlamenta FBiH potpiše Odluku kojom je Federaciji BiH odobren dio zaduženja za projekt jačanja bankarskog sektora po Sporazumu o zajmu između države Bosne i Heregovine i Svjetske banke - Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD).

Odlukom je inače odobreno zaduženje Federacije BiH od 28.300.000 eura, što je pola od ukupnog zaduženja za Bosnu i Hercegovinu od 56.600.000 eura po navedenom Sporazumu o zajmu države BiH i međunarodnog financijskog partnera.

Naime, tu odluku su već ranije odobrila oba doma Federalnog parlamenta - Zastupnički dom u aktualnom sazivu srpnja ove godine, a Dom naroda u prethodnom mandatu rujnu 2017., kada je tim nivoom predsjedavala Lidija Bradara. Zbog toga je sadašnji saziv Doma naroda danas na izvanrednoj sjednici dao suglasnost da odluku potpiše aktualni predsjedavajući Tomislav Martinović da bi, uz potpis čelnika Zastupničkog doma, stupila na snagu po objavi u Službenim novinama.

Ova praksa odobravanja akata u dva različita mandata parlamentarnih domova je rijetka, ali se po riječima Martinovića, događala i prije.

Novac od zajma je namijenjen za pružanje podrške vlastima na jačanju bankarskog sektora na zdrav, stabilan i inkluzivan način. Projekt će to postići unapređenjem regulacije i nadzora nad bankama, rješavanjem slabosti bankarskog sektora, uspostavljanjem novog okvira restrukturiranja banaka i jačanjem upravljanja i poslovanja entitetskih razvojnih banaka, navedeno je u odluci.

Novac od zajma Federaciji se odobrava s rokom otplate od 32 godine, u što je uračunat i sedmogodišnji grace period.

Rate za otplatu glavnice i kamata dospijevat će nakon isteka grace perioda polugodišnje, 15. svibnja i 15. studenog u godini.

Kako je navedeno, odluka stupa na snagu narednog dana od objave u Službenim novinama.

Kopirati
Drag cursor here to close