Trijumf Milorada Dodika

Odluka o održavanju referenduma u RS-u stupila na snagu

Vijesti / Flash | 13. 08. 2016. u 11:36 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Službenom glasniku Republike Srpske i službeno je objavljena Odluka Narodne skupštine RS-a o raspisivanju republičkog referenduma o 9. siječnju kao Danu RS-a.

To znači da je i službeno stupila na snagu. Objavljena je i Odluka o prijevremenom stupanju na snagu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma te Odluka o izboru članova u Republičko povjerenstvo za provođenje referenduma.  Sve ove odluke službeno su objavljene u Službenom glasniku od 12. kolovoza.

Dan ranije službeno je objavljena i Odluka Vijeća za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu RS-a, koje je odlučilo da Odlukom Narodne skupštine RS-a o raspisivanju referenduma koji se odnosi na 9. siječanj kao Dan RS-a nije povrijeđen vitalni nacionalni interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda. 

Zatupnici stranaka sa sjedištem u RS-u su 15. srpnja ove godine donijeli odluku o referendumu u tom bh. entitetu 25. septembra, dok je istovremeno nedavno iz entitetskog parlamenta upućen zahtjev Ustavnom sudu BiH za preispitivanje prethodne odluke o neustavnosti 9. januara kao Dana RS-a. 

Ustavni sud BiH je još 26. novembra 2015. godine donio odluku kojom su odredbe Zakona o praznicima RS-a, koje se odnose na 9. siječanj kao Dan RS-a, neustavne. Srpski zastupnici su tražili usvajanje zakona o tom sudu, u kojem ne bi bilo stranaca i ne bi se, kako tvrde, odlučivalo preglasavanjem, ali to nije podržano. Nakon toga usvojena je skupštinska odluka o referendumu u RS-u o Danu RS-a, koju nisu podržali bošnjački zastupnici.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a je stavio veto na ovu odluku o referendumu, ali je nakon svih provedenih procedura Vijeća za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu RS-a, koje je odlučilo da Odlukom Narodne skupštine RS-a o raspisivanju referenduma koji se odnosi na 9. siječanj kao Dan RS-a nije povrijeđen vitalni nacionalni interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda. 

Srpski političari smatraju da RS ima pravo na referendum, koji je skupštinskom odlukom zakazan za 25. rujan, a pitanje o kojem bi se građani izjasnili glasi: “Da li podržavate da se 9. siječanj obilježava i slavi kao Dan Republike?”. 

Da na ovo treba reagirati visoki predstavnik u BiH, jer se krši Ustav i Daytonski sporazum, smatraju bošnjački dužnosnici.

Kopirati
Drag cursor here to close