Afganistan

Odlučna podrška: Pripadnici Oružanih snaga BiH putuju na novu misiju

U pitanju je 45 pripadnika pješadijske i osam pripadnika jedinice vojne policije, a u 11. rotaciji ukupno je osam žena.
Vijesti / Flash | 02. 12. 2019. u 13:54 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U kasarni "Kozara" u Banja Luci danas je održana ceremonija ispraćaja 11. rotacije pješadijske jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i pete rotacije jedinice vojne policije u operaciju podrške miru "Olučna podrška" u Afganistanu, javlja Anadolu Agency (AA).

U pitanju je 45 pripadnika pješadijske i osam pripadnika jedinice vojne policije, a u 11. rotaciji ukupno je osam žena. Pripadnici Oružanih snaga BiH u narednih desetak dana bit će upućeni u Afganistan u šestomjesečnu misiju.

General major Gojko Kenežević, zamjenik načelnika zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH, rekao je da su ovi vojnici prošli rigoroznu selekciju i odabir, a nakon toga i napornu obuku da bi se pripremili za jednu ovakvu misiju koja je po svemu izazovna, odnosno po pitanju klimatskih uvjeta i ukupne situacije na prostoru Afganistana.

"Nadamo se da je postignut cilj njihove pripreme imajući u vidu da je u pitanju 11. rotacija i da smo u prethodnom periodu pripremili 10 smjena pješadijske jedinice koja je uspješno izvršila svoj zadatak i na sreću bez posljedica po zdravlje i živote pripadnika oružanih snaga. Iskreno se nadamo da će tako biti s ovom 11. rotacijom pješadijske jedinice i petom rotacijom jedinice vojne policije", rekao je Knežević.

Brigadir Radovan Jović, zapovjednik Šeste pješadijske brigade, odgovoran za pripremu pješadijske jedinice 11. rotacije rekao je da je priprema imala tri faze obuke, individualnu, opću ili zajedničku te preduputnu obuku na osnovu uputstava i odobrenja pretpostavljene komande i odluke Predsjedništva BiH.

"Svi pripadnici su dobro obučeni i spremni u skladu sa zahtjevima da izvrše sve zadatke koji se od njih očekuju u misiji", rekao je Jović.

Kopirati
Drag cursor here to close