Ugledajte se na Brčko

Odličan model u zaštiti slobode okupljanja: usvajanje Zakona o mirnom okupljanju

Važnost usvojenog Zakona je između ostalog i u tome što jasno razgraničava mirno okupljanje od javnih priredbi.
Vijesti / Flash | 31. 07. 2020. u 10:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jednoglasno usvajanje Zakona o mirnom okupljanju u Skupštini Brčko distrikta, odlučan je i pozitivan pomak u smjeru adekvatnog reguliranja slobode okupljanja kao jednog od fundamentalnih ljudskih prava, navode iz Sarajevskog otvorenog centra.

Usvojeni Zakon usklađen s međunarodnim i EU standardima, što je za nacionalno zakonodavstvo koje regulira ovu oblast veliki korak naprijed i pozitivan primjer prakse, koji bi i ostale administrativne jedinice u BiH trebale slijediti.  

Važnost usvojenog Zakona je između ostalog i u tome što jasno razgraničava mirno okupljanje od javnih priredbi. Nerazgraničavanje ova dva vida okupljanja predstavlja veliki problem i poteškoće organizatorima mirnih okupljanja u BiH.

Činjenica da se mirna okupljanja tretiraju na jednak način kao i javne priredbe na organizatore mirnih okupljanja stavlja dodatni teret i obaveze u smislu nerazumnih finansijskih sredstava koje ukoliko organizatori ne ispune de facto dovode do nemogućnosti održavanja mirnog okupljanja. 

Pozitivan pomak svakako je i potvrđivanje Policije Brčko distrikta kao središnje i jedine institucije s kojom organizatori komuniciraju prilikom obavještavanja o mirnom okupljanju, što će smanjiti mogućnost zloupotrebe administrativnih procedura kako bi se de facto zabranila javna okupljanja. 

''Zakon o mirnom okupljanju Brčko distrikta donosi novine koje zagovaramo već neko vrijeme i koje ćemo nastaviti zagovarati, a posebno u Kantonu Sarajevo, te u ostatku Federacije Bosne i Hercegovine. Zakon predstavlja odličan model za promjenu paradigme u kojoj naše lokalne institucije na mirna okupljanja građana_ki, uključujući i Povorku ponosa, počinju gledati iz perspektive ljudskih prava, a ne samo i jedino iz ugla sigurnosti. Povrh toga, uvođenje principa proporcionalnosti umanjuje mogućnosti politizacije odluka o održavanju i zabranama javnih protesta'', izjavila je Emina Bošnjak, izvršna direktorica Sarajevskog otvorenog centra 

Sarajevski otvoreni centar, u narednom periodu, provodit će niz aktivnosti u cilju unapređenja slobode okupljanja u Bosni i Hercegovini, koje uključuju različita istraživanja stanja na terenu, edukacije predstavnika institucija, kao i niz zagovaračkih aktivnosti u pravcu unapređenja i izmjene entitetskih i kantonalnih zakona koji regulišu slobodu okupljanja, navode iz Sarajevskog otvorenog centra.

Kopirati
Drag cursor here to close