Zbogom

Odlazak, odlazak i samo odlazak...

Od 3,5 milijuna stanovnika u 2020. godinu ćemo ući sa 3,1 milijun stanovnika a do 2050. trebali bi imati 2,2 milijuna stanovnika.
Vijesti / Flash | 21. 08. 2019. u 08:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U proteklih pet godina BiH je napustilo 186 tisuća osoba, prema evidenciji Unije za održivi povratak i integracije BiH.

BHRT navodi kako zakona o mladima Bosne i Hercegovine nema na državnoj razini, a u entitetima se ne implementira u punom kapacitetu. Postavlja se pitanje, želi li onda Bosna i Hercegovina zaustaviti odlazak mladih?

Robert Miličević samo je jedan od stotine tisuća mladih koji su napustili Bosnu i Hercegovinu i bolju budućnost potražili izvan granica naše zemlje. Magistar je međunarodinih odnosa i diplomacije, ali bez stranačkog i rodbinskog uporišta nije mogao naći posao dosljedan njegovom obrazovanju. Nakon što se oženio, odlučio je zauvijek napustiti BiH.

''Kad smo došli odmah sam počeo raditi, supruga je nakon par dana, u nekih par mjeseci riješili smo našu egzistenciju u smislu posla, življenja, i puta kuda da idemo dalje'', rekao je Miličević za BHRT.

Video: Sve veći broj mladih odlazi iz BiH

UN u izvještaju za period od 2010. do 2019. BiH izgubila već 10 posto stanovništva. Od 3,5 milijuna stanovnika u 2020. godinu ćemo ući sa 3,1 milijun stanovnika a do 2050. trebali bi imati 2,2 milijuna stanovnika.

Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije BiH kaže kako je u proteklih pet godina, prema njihovoj evidenciji, BiH napustilio 186.000 ljudi.

''Mi smo se pitali zašto ljudi odlaze i zašto mladi bračni parovi odlaze. Od predstavnika državnih institucija, da ne govorim o entitetima, da nisu ni u jednom momentu ništa konkretno ponudili'', kaže Zukić.

Stevo Pašalić, doktor geografskih znanosti kaže kako odlazak mlade populacije uz smanjeno rađanje dovodi do smanjenja radnoaktivnog stanovništva od 15 do 65 godina, s kojim država ne može kreirati razvoj.

Iz Instituta za razvoj mladih Kult ističu da su još 2013. godine, na osnovu njihovih istraživanja, upozoravali donositelje odluka na svim razinama vlasti, kako 4 od 5 ispitanih osoba želi otići iz BiH.

 

 
Kopirati
Drag cursor here to close