Državni sud

Odgođeno suđenje pripadnicima Ravnogorskog pokreta

''Novi termin ročišta nije određen'', rečeno je iz Državnog suda.
Vijesti / Flash | 01. 09. 2021. u 09:41 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je bio planiran za danas, odgođen je nastavak suđenja pripadnicima Ravnogorskog pokreta Dušanu Sladojeviću zvanom ''Krvce'' i ''Čiča'', Slavku Aleksiću zvanom ''Vojvoda'' i Risti Lečiću, optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada zbog odsustva sudije, potvrdili su iz Državnog suda Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Iz Suda BiH su naveli da je ročište koje je trebalo biti održano 1. rujna, otkazano zbog neplaniranog, ali opravdanog odsustva sudije.

''Novi termin ročišta nije određen'', rečeno je iz Državnog suda.

Sladojević, Aleskić i Lečić se terete da su 10. ožujka 2019. sudjelovali na okupljanju u organizaciji ''Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske'' Višegrad, na Trgu palih boraca u ovom gradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke poznatom kao ''Draževina'', te svojim djelima, radnjama i postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

''Prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, Sladojević, kao predsjednik 'Ravnogorskog pokreta Republike Srpske', i Aleksić su sudjelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret'', naveli su ranije u Tužiteljstvu.

Lečić se tereti da je prilikom okupljanja na trgu započeo sa pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Posljednji put ročište u ovom predmetu održano je 16. kolovoza, a u tijeku je saslušanje svjedoka Optužbe.

Kopirati
Drag cursor here to close