Novo ročište 31.5.

Odgođeno pripremno ročište u predmetu za klevetu protiv Davora Dragičevića

Odvjetnik Davora Dragičevića, Dragan Tolimir rekao je da je on Sudu dostavio pojašnjenje svih dokaza, a da je predložen veliki broj materijalnih dokaza, kao i saslušanje velikog broja svjedoka.
Vijesti / Flash | 21. 05. 2021. u 17:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripremno ročište po tužbi za klevetu sadašnjih i bivših visokih dužnosnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) protiv Davora Dragičevića, nakon kojeg je trebalo biti zakazano glavno ročište, još jednom je odgođeno, potvrdio je odvjetnik Dragan Tolimir.

Ispred Osnovnog suda u Banja Luci, prije početka ročišta, okupili su se članovi neformalne grupe “Pravda za Davida”, koji su pitali kada će početi suđenje ubojicama Davida Dragičevića.

Oni su nosili transparente sa pitanjima kada će biti suđeno ubojicama Davida Dragičevića i “onima koji sve vrijeme sprečavaju adekvatnu istragu”.

Ozren Perduv je podsjetio da su upravo prvi ljudi MUP-a RS-a na konferenciji za medije u ožujku 2018. godine iznijeli niz neistina na račun ubijenog Davida Dragičevića.

“Ovo danas što imamo ovdje jeste zaista jedna ogromna sramota, prije svega po policiju čiji su oni predstavnici. Oni su na čelu organa koji je represijom pokušavao i dan-danas pokušava da se obračuna sa građanima koji samo traže istinu i pravdu”, kazao je Perduv.

Odvjetnik Davora Dragičevića, Dragan Tolimir rekao je da je on Sudu dostavio pojašnjenje svih dokaza, a da je predložen veliki broj materijalnih dokaza, kao i saslušanje velikog broja svjedoka.

“Tužitelju i Sudu je prije šest mjeseci dostavljen dokazni materijal. U dokaznom materijalu su se nalazili i snimci. Ja sam neposredno prije ovog suđenja pregledao sve snimke, otvorio USB na kojem sam imao te snimke. Tužitelj se danas izjasnio da nije uspio da očita CD na kojem se nalaze ti snimci. Ja sam mu dao svoj USB da ponese sa sobom i da učita”, kazao je odvjetnik Tolimir nakon izlaska is sudnice.

Tužbu protiv Davora Dragičevića su 2018. godine podnijeli Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, njegov savjetnik i bivši načelnik Uprave za organizirani i teški kriminalitet u ovom ministarstvu Darko Ilić, kao i Darko Ćulum, bivši direktor Policije Republike Srpske, a sada direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Njih trojica od oca ubijenog Davida Dragičevića, po osnovu nadoknade zbog klevete, traže ukupan iznos od 24.000 konvertibilnih maraka (KM), svaki po 8.000 KM. Oni su Dragičevića tužili zbog govora koje je on u nekoliko navrata držao na Trgu Krajine u Banja Luci, gdje su održavani skupovi “Pravde za Davida”, tada pod vođstvom Davora Dragičevića, u kojima ih je, kako se navodi u tužbi, prozvao da su “suučesnici u ubojstvu njegovog sina”.

Davor Dragičević je u studenom prošle godine, kada je počelo suđenje, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao da se u ovom slučaju radi o “klasičnoj zamjeni teza, gdje se sudi njemu kao ocu ubijenog Davida, dok su ubojice njegovog sina i dalje na slobodi”.

On je tada za BIRN BiH kazao da ostaje pri svojim ranijim stavovima, kao i da ništa nije rekao slučajno.

Novo pripremno ročište u ovom predmetu zakazano je za 31. svibanj.

Davoru Dragičeviću, koji se nalazi u Beču, već je jednom u odsustvu suđeno za klevetu po tužbi Đorđa Rađena iz Banja Luke, čiju kuću je, prema prvim navodima policije, David Dragičević opljačkao u noći kada je posljednji put viđen živ. Njegovu tužbu je kao neosnovanu u prosincu 2019. godine odbacio Osnovni sud u Banjaluci.

Tijelo Davida Dragičevića pronađeno je 24. ožujka 2018. na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banja Luci. Okružno tužiteljstvo Banja Lka je u lipnju 2018. godine donijelo naredbu o provođenju istrage protiv N.N. lica zbog ubojstva Davida Dragičevića. Istraga nije dala nikakve rezultate, a predmet je u travnju ove godine preuzelo Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close