Kraljević i ostali

Odgođeno izricanje presude za zločine u Ljubuškom zbog koronavirusa

“Izricanje presude u predmetu ‘Ivan Kraljević’ pomjereno je za četvrtak, 6. kolovoza 2020. godine, zbog primjene mjera prevencije širenja virusa COVID-19”, rečeno je iz Suda za BIRN BiH.
Vijesti / Flash | 14. 07. 2020. u 21:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni sud je, zbog prevencije širenja virusa COVID-19, odgodio izricanje drugostupanjske presude sedmorici nekadašnjih pripadnika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženih za zločine počinjene u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) u Ljubuškom, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

“Izricanje presude u predmetu ‘Ivan Kraljević’ pomjereno je za četvrtak, 6. kolovoza 2020. godine, zbog primjene mjera prevencije širenja virusa COVID-19”, rečeno je iz Suda za BIRN BiH.

Nakon obnovljenog suđenja i ukidanja presude, Apelacijsko vijeće je trebalo izreći presudu Ivanu Kraljeviću, Mati Jelčiću, Stojanu Odaku, Vici Bebeku, Vinku Radišiću, Slavku Skenderu i Draganu Milošu.

Prvostupanjskom presudom iz kolovoza 2018., Kraljević je osuđen na dvije godine zatvora, Jelčić na godinu i po, Odak na sedam godina, a Bebek i Radišić na po godinu zatvora, dok su istom odlukom Skender i Miloš oslobođeni krivice, ali je Apelacijsko vijeće uvažilo žalbe Odbrane i ukinulo ovu odluku.

Kraljević, Jelčić i Skender su, prema optužnici, u različitim periodima od rujna 1993. do ožujka 1994. godine, bili upravnici u VIZ-u, u kojem je bilo zatočeno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti, dok su ostali optuženi bili stražari.

Na teret im je stavljeno da su zatočene civile i ratne zarobljenike držali u neuvjetnim prostorijama, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u listopadu 2015. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close