Rasprava o migrantskoj krizi

Odgođena sjednica Vijeća ministara BiH

Iako je bilo najavljeno da će o migrantskoj krizi danas raspravljati Vijeće ministara, sjednica je jučer u poslijepodnevnim satima odgođena.
Vijesti / Flash | 03. 12. 2019. u 08:38 Bljesak.info
Kolika je učinkovitost rada Vijeća ministara?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je bilo najavljeno da će o migrantskoj krizi danas raspravljati Vijeće ministara, sjednica je jučer u poslijepodnevnim satima odgođena.

Ni sjednica Kolegija Zastupničkog doma BiH još nije zakazana, a već se uveliko spekulira da politički partneri - samo što su se teškom mukom dogovorili, ponovo ucjenjuju jedni druge. I dok građani Bosne i Hercegovine čekaju rasplet političke krize, istraživali smo rezultate rada - još uvijek aktualnih ministara.

Bosna i Hercegovina nije postala “veliko gradilište”. Bosna i Hercegovina nije dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, a plate u javnom sektoru nisu smanjene. Javna uprava i dalje nije efikasna i racionalizirana. Sve ovo suprotno predizbornim obećanjima stranaka koje su sastavile Vijeće ministara 2014. godine. Ispunjeno ih je samo tri posto, a dosta ih je i nasljedna kategorija, zaostala iz prethodnih saziva.

''Imali smo i Upitnik EK koji smo poslali, ali duplo, ili gotovo troduplo više vremena nam je trebalo nego što smo mislili da će nam trebati. Onda na kraju smo imali situaciju i sa dodatnim pitanjima gdje smo opet poslali odgovore koji nisu bili potpuni, dakle, određeni broj dodatnih pitanja ostao je neodgovoren. U pogledu infrastrukture, imamo i ovaj fijasko u pogledu gradnje HE Vranduk koja je i obustavljena. Pamtit ćemo ga i po reformskoj agendi koja je realizirana do nekih 50%'', ističe Dalio Sijah s Istinomjer.ba.

Ministri su se najlošije pokazali u zakonodavnoj aktivnosti, drastično pasivnije od kolega iz prethodna dva saziva. Zbog loših koalicijskih odnosa, dobar dio prijedloga oko kojih se i dogovore, nije prolazio u Parlamentu. Kako su odmicale godine, tako je i sjednica bilo sve manje, podaci su Centra civilnih inicijativa. Vijeće ministara koji je funkcionirao kao Dom naroda – tako petogodišnji mandat ukratko opisuje profesor Slavo Kukić.

''To je mandat kojeg su pojeli skakavci, i mislim da je jedan od najneuspješnijih mandata od ’96. godine. To je jedini detalj po kojem su se ovi ministri izdvojili u odnosu na sve prethodne'', kazao je Slavo Kukić.

Najproduktivnije je, barem kada je u pitanju predlaganje zakona, bilo Ministarstvo pravde, a Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u praksi je proizvelo najkonkretnije rezultate. Bez obzira na rezultate, građani sa kojima smo razgovarali izdvajaju nekog drugog.

Dosadašnji saziv se, svakako, izdvaja po jednom. Zbog blokade vlasti, ministri su najduže sjedili, odnosno i dalje sjede u foteljama – punih pet godina, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close