Amandmani HRS-a

Odbijeno financiranje radionica za osobe s posebnim potrebama i GSS-a u HNŽ-u

Dakle, Vlada HNŽ-a i stranke skupštinske većine, kojima su puna usta općeg dobra i djelovanja u prilog istog, nisu se željele odreći niti manjeg dijela ničim nezarađenih novčanih sredstava koja dobivaju.
Vijesti / Flash | 30. 12. 2019. u 16:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada HNŽ jednoglasno, a Skupština HNŽ većinom glasova odbila je amandmane HRS-a za financiranje radionica za osobe s posebnim potrebama Caritasa i udruženja ''Sunce'' iz Mostara te financiranje GSS-a u BiH.

HRS po svome statutu svoja proračunska primanja na osnovu dotacija strankama daje u dobrotvorne svrhe. Tim novcem smo pomogli nekoliko ustanova koje pomažu djeci i osobama s posebnim potrebama, udrugama koje pomažu obiteljima poginulih i ranjenih branitelja, studentima iz socijalno ugroženih obitelji, udrugama za zaštitu okoliša i dr. Samo iz proračuna HNŽ-a ove godine za potrebe financiranja stranaka je planirano 418 000 KM.

Još prigodom diskusije o Proračunu HNŽ-a za 2019. HRS je predložio da se sve stranke odreknu ovih sredstava, što je tada odbijeno. Na današnjoj sjednici smatrali smo kompromisnim da se stranke odreknu dijela tih sredstava i da se dio namijeni za Caritasove radionice za djecu i osobe s posebnim potrebama i udruženje ''Sunce'' iz Mostara. Vlada je jednoglasno odbila ovaj amandman, govoreći kako oni već pomažu institucije koje rade s djecom s posebnim potrebama i kako nema potrebe za dodatnim sredstvima. Skupština je amandman odbila većinskim glasovanjem protiv. Nije bilo sluha na naše argumente kako postojeća proračunska sredstva nisu niti približno dostatna te kako bi i odricanje novca strankama za ove namijene bila jedna lijepa gesta od strane zastupnika.

Foto: Fena / Odbijeno financiranje radionica za osobe s posebnim potrebama i GSS-a u HNŽ-u

Jednoglasno je odbijen je i amandman s kojim smo tražili da se od sredstava (220 000 KM) koji po odluci Vlade idu medijima u HNŽ iznos od 50 000 KM uplati na račun GSS-a u BiH. Naime, ove službe se pozivaju u svim trenucima ugroze ljudskih života u prirodi, a kada se radi o financiranju, prepušteni su samima sebi. Ova sredstva bi se uplatila dok se status GSS-a u BiH sustavno ne riješi u sklopu Zakona o zaštiti i spašavanju, što će biti jedna od prvih inicijativa HRS-a u redovitom zasjedanju Skupštine. Uzalud su bili naši argumenti kako je GSS još jučer spasio jedan život i sramotno je da su ljudi radili posao institucija o svome privatnom trošku.

Imali smo amandman za nabavku CRP analizatora za Dom zdravlja Neum, kojeg smo povukli iz procedure nakon informacije iz Vlade HNŽ-a kako je, nakon našeg zahtjeva prigodom diskusije o Nacrtu, u koordinaciji Vlade i općine Neum dogovoreno da će se isti kupiti do kraja godine sredstvima lokalne samouprave, navodi se u priopćenju Tajništva HRS-a.

Dakle, Vlada HNŽ-a i stranke skupštinske većine, kojima su puna usta općeg dobra i djelovanja u prilog istog, nisu se željele odreći niti manjeg dijela ničim nezarađenih novčanih sredstava koja dobivaju, za potrebe onih koji se svakodnevno bore kako bi osigurali svoju egzistenciju. Iz tog, ali iz drugih razloga, ponajprije zbog netransparentnog i nenamjenskog utroška sredstava iz Proračuna, HRS je bio jedini protiv Proračuna HNŽ-a.

Bili smo protiv financijskih izvješća Zavoda za zdravstveno i drugih izvan proračunskih fondova iz prostog razloga što isti godinama ne poštuju zakonsku obvezu izvješćivanja o utrošku sredstava te što svi oni služe najvećim dijelom za financiranje privatnih ravnateljskih, stranačkih i predizbornih aktivnosti. Tako imamo urede i zgrade koje se svake godine renoviraju (uz paralelnu izgradnju, opremanje i renoviranje vikendica i privatnih stanova), milijunske iznose koji se netransparentno uplaćuju pojedincima i ustanovama itd. Imamo, primjerice, milijunske iznose za informatičke sustave u zdravstvu koji ne funkcioniraju ili funkcioniraju s poteškoćama. Zadnjih godina preko 5 milijuna KM je otišlo u ovu namjenu. Kao da se radi o svemirskom programu ZZO-a, a ne o objedinjavanju informatičkih sustava zdravstvenih institucija.

Ono što je sigurno, nećemo stati na ovome. Pomoć djeci i osobama s posebnim potrebama i službe poput GSS-a u BiH moraju biti sustavna proračunska kategorija, na čemu ćemo inzistirati zakonskim inicijativama u daljem radu u Skupštini, zaključuje se u priopćenju Hrvatske republikanske stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close