Žalio se zbog duševne boli

Neće dobiti 60.000 KM nakon prekinute istrage za pripremanje terorističkog napada

Odbijena apelacija za naknadu 60.000 KM nakon obustavljene istrage za pripremanje terorističkog napada
Vijesti / Flash | 17. 11. 2020. u 10:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu tužbu Kemala Murića kojom je potraživao 60.000 KM za naknadu nematerijalne štete nakon što je protiv njega i još nekoliko osoba Državno tužiteljstvo obustavilo istragu o planiranju terorističkog napada za Novu 2016. godinu.

Kako se navodi u odluci Ustavnog suda, zahtjevi za tužbu za naknadu nematerijalne štete zbog pretrpljenih duševnih bolova, povrede ugleda, časti i dostojanstva osobnosti u iznosu od 60.000 konvertibilnih maraka (KM) nisu osnovani.

''Drugostupanjski sud je prilikom odmjeravanja ovog vida štete u dovoljnoj mjeri ocijenio specifične okolnosti konkretnog slučaja kao što su težina krivične optužbe, dužina trajanja pritvora i mjera zabrane, nalaz i mišljenje vještaka, apelantovu životnu dob, njegove porodične okolnosti i slično, ocijenivši da iznos od 5.000 KM predstavlja adekvatnu satisfakciju za sve duševne bolove prouzrokovane neosnovanim lišenjem slobode i određivanjem mjera zabrane'', navodi se u odluci Ustavnog suda.

Kako stoji u odluci Ustavnog suda, odbija se apelacija Kemala Murića podnesena protiv presuda Suda Bosne i Hercegovine od 28. rujna 2018., 16. listopada 2017. i 7. kolovoza 2017. godine.

Prvostupanjskom presudom Suda BiH od 7. kolovoza 2017. godine Muriću je predviđen iznos od 3.400 KM na ime nematerijalne štete zbog pretrpljenih duševnih bolova, povrede ugleda, časti i dostojanstva osobnosti, kao i naknade troškova parničnog postupka u iznosu od 1.092,40 KM.

Drugostupanjskom presudom Suda BiH od 16. oktobra 2017. godine, djelomično je usvojena Murićeva žalba i prvostepena presuda preinačena, da mu se isplati iznos od 5.000 KM.

Presudom revizijskog vijeća Suda BiH od 28. rujna 2018. godine djelomično je uvažena žalba i preinačena je drugostepena presuda, na način da se Muriću za nadoknadu troškova parničnog postupka isplati iznos od 1.864,60 KM.

Murić je uhićen i pritvoren, u predmetu kodnog naziva “Rez”, u prosincu 2015. zajedno sa Elvirom Muratovićem, Semirom Salkovićem, Zulfom Alajbegovićem, Edinom Tabakovićem, Darkom Pecom, Elvirom Mašićem i Adisom Kešanom. Nakon mjesec pritvora, određene su im višemjesečne mjere zabrane, a istraga protiv njih je obustavljena u prosincu 2016. godine.

Murića i ostale je Tužiteljstvo BiH sumnjičilo da su planirali teroristički napad koji je, kako je ranije navedeno, trebao biti izveden u Sarajevu za Novu 2016. godinu, a pored njih su u akciji “Rez” bili privedeni Admir Ahmetović, Bilal Dervišić te Nermin Ćuprija, ali su pušteni odmah nakon ispitivanja.

Kopirati
Drag cursor here to close