PSBiH

Odbijen Prijedlog zakona o prestanku mandata VTSV-a

''Jasno je da će oni uvijek biti protiv izmjene sustava koji im garantira privilegije'' - istaknuo je Bosić.
Vijesti / Flash | 25. 06. 2020. u 13:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na današnjoj sjednici su odbili Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH u sadašnjem sastavu.

Izaslanica Kluba Srba Dušanka Majkić (SNSD) navela je u raspravi koja je prethodila glasovanju da predloženi zakon ne ispunjava nijedan od uvjeta za usvajanje, a posebno nedostaje tko je konzultiran za vrijeme izrade zakona i mišljenje institucija.

Pravosuđe i mentori

''SNSD je jasno poručio kad se pojavio ovaj zakon, da zakoni koji u Zastupničkom domu usvoji "Adilova grupa" neće proći u Domu naroda'' - dodala je Majkić.

Izaslanik Kluba Srba Mladen Bosić (SDS) je rekao da svi u zemlji smatraju da pravosuđe ne radi kako treba, osim onih zaduženih za pravosuđe i njihovih mentora.

''Jasno je da će oni uvijek biti protiv izmjene sustava koji im garantira privilegije'' - istaknuo je Bosić.

Izaslanik Kluba Hrvata Bariša Čolak (HDZBiH) izjavio je da bi PSBiH trebao imati aktivnu ulogu u imenvanju i razrješenju članova VSTV-a, ali da ih sve treba predložiti stručna zajednica.

''Drastičnim potezom kakav predviđa ovaj prijedlog zakona bi napravili grešku'' - kazao je Čolak.

Izaslanik Kluba Bošnjaka Denis Bećirović (SDPBiH) naglasio je da pravosudni sustav u BiH nije ni nezavisan, ni profesionalan, ni učinkovit, ni moderan, te je podsjetio da je naš strateški cilj članstvo u EU i trebalo bi da nas zanima njihovo nezadodovljstvom sadašnjim stanjem u bh. pravosuđu.

''Nije dobro da to ignoriramo i treba podržati ovaj zakon'' - kazao je Bećirović.

Daleko od unapređenja

Izaslanik Asim Sarajlić iz Kluba Bošnjaka (SDA) poručio je da postoji i ustavni zakonski osnov za takav zakon koji je usvojen u Zastupničkom domu i legitimno došao u Dom naroda.

''Ovaj prijedlog je samo još jedan pokušaj da se stvari u pravosuđu unaprijede ali očigledno smo daleko od toga'' - dodao je Sarajlić.

Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH u sadašnjem sastavu, koji je ranije usvojio Zastupnički dom na prijedlog zastupnika Srpske demokratske stranke (SDS) Dragana Mektića, predviđao je da mandat Vijeća prestaje 15. lipnja 2020.

Najkasnije do 8. lipnja, pravosudni organi, advokatske komore i institucije BiH koje biraju članove u Vijeće, u skladu sa Zakonom o VSTV-u, dužni su provesti postupak izbora novih članova Vijeća, navedeno je u predloženom zakonu.

Rokovi predviđeni tim zakonskim rješenjem su prošli iako je predlagač u obrazloženju, između ostalog, naveo da je jedan od razloga za predlaganje zakona "vraćanje povjerenja javnosti u pogledu rada nositelja pravosudnih funkcija".

Kopirati
Drag cursor here to close