Žalbeni postupak

Odbijen Mladićev zahtjev za izuzeće sudaca zbog 'pristrasnosti'

''Žalbeno vijeće nema kapacitet da se bavi ovim podneskom'', naveo je Meron.
Vijesti / Flash | 18. 06. 2018. u 18:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mehanizam za međunarodne tribunale odbio je zahtjev odbrane bivšeg zapovjednika Glavnog stožera Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića za izuzeće troje sudaca iz žalbenog postupka zbog navodne pristranosti.

Theodor Meron, predsjednik Mehanizma - pravnog nasljednika Haškog tribunala - u odluci je naveo da je Mladićeva odbrana zahtjev za izuzeće sudaca podnijela pred Žalbeno vijeće, a mogla je jedino pred predsjednika suda.

''Žalbeno vijeće nema kapacitet da se bavi ovim podneskom'', naveo je Meron.

Branitelji Branko Lukić i Dragan Ivetić su zatražili da se iz žalbenog postupka Mladiću isključe Meron te Carmel Agius i Liu Daqun jer su "pristrasni".

U odvojenim podnescima, Mladićevi odvjetnici su citirali dijelove presuda koje su suci Meron, Agius i Daqun pisali, a u kojima su, prema mišljenju odvjetnika, donešeni ''neprihvatljivi zaključci koji se odnose na Mladića''.

U odnosu na Merona napominje se da je ovaj sudac predsjedavao vijećima koja su Radislava Krstića i Zdravka Tolimira osudila za genocid u Srebrenici, te da je u ovim odlukama navedeno da je Mladić "namjeravao da ubije bosanske muslimane", kao i da je imao znanja o nezakonitim aktivnostima njegovih podređenih.

Mladićevi odvjetnici su naznačili da je Agius bio član vijeća koje je osudilo Vujadina Popovića, Ljubišu Bearu, Dragu Nikolića, Radivoja Miletića, Vinka Pandurevića, Ljubomira Borovčanina i Milana Gveru, dok je Daqun sudjelovao u donošenju odluke u predmetu protiv Vidoja Blagojevića i Dragana Jokića.

Tribunal je Mladića, bivšeg zapovjednika VRS-a, u studenom prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperiranjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskohercegovačkih općina. Žalbe na tu presudu najavili su i obrana i haški tužitelji, a postupak se vodi pred Mehanizmom.

U novom podnesku, Mladićevi odvjetnici su ponovili svoj zahtjev da se rukovoditeljima medicinskog odjela Pritvorske jedinice ukine imunitet od kaznenog gonjenja, kako bi se protiv njih mogla podnijeti tužba. Mladićevi odvjetnici navode da njihov klijent nema adekvatnu zdravstvenu njegu u Pritvorskoj jedinici u Scheveningenu.

Mladić je u pritvoru u Haagu od kraja svibnja 2011. godine, kada je uhićen u Srbiji, javlja BIRN. 

Kopirati
Drag cursor here to close