Odluka SIP-a

Odbačena žalba Ćamila Durakovića - nema poništenja izbora u Srebrenici

Vijesti / Flash | 25. 10. 2016. u 15:16 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apelacijski odjel Suda Bosne i Hercegovine odbacio je žalbu nezavisnog kandidata za načelnika općine Srebrenica Ćamila Durakovića za poništenje izbora u Srebrenici i ponovno prebrojavanje glasova, čime je odluka Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH postala pravosnažna.

Očekuje se da se Apelacijski odjel Suda BiH, kako su kazali iz SIP-a, u sljedećim danima očituje i o prigovoru koalicije SDA-SBB po istoj stvari nakon čega će se u potpunosti razriješiti situacija oko izbora za načelnika općine Srebrenica i Općinskog vijeća Srebrenica.

Žalbe na utvrđene rezultate lokalnih izbora u Srebrenici podnesene su s ciljem osporavanja rezultata izbora nakon utvrđivanja nepravilnosti na sam dan izbora s obzirom na to da se, kako se tvrdi, brojnim građanima dopustilo da glusaju sa neregularnim dokumentima, kao i da je policija upala u Općinu Srebrenica nakon čega izborni materijal nije bio pod nadzorom Općinskog izbornog povjerenstva.

Istovremno, žalba je bila upućena i zbog odluke SIP-a BiH da ne uvrsti glasački materijal pristigao putem pošte nakon 4. listopada, iako je bio sa žigom od 2. listopada, dana lokalnih izbora u BiH, a radi se o 2.000 kuverata.

Duraković nastavlja pravnu bitku

Duraković je večeras na preas-konferenciji u Sarajevu kazao da poštuje današnju odluku Suda BiH, ali da će nastaviti pravnu bitku.

Odvjetnk Ćamila Durakovića Nedim Ademović je kazao da je za tu odluku saznao putem medija.

''To je svakako pohvala za vas da ste dobro infromirani, ali nije pohvala za SIP pa i za Sud BiH da jedna strana u postupku ne bude obaviještena kakva je odluka donesena. Nakon uvida u presudu apsolutno je obaveza da idemo dalje. Najavljujem da ćemo u najskorije vrijeme podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH i tražit ćemo privremenu mjeru zabrane objavljivanja konačnih rezultata izbora za načelnika Općine Srebrenica'', kazao je Ademović.

Podsjetio je da su u žalbi naveli tri razloga zbog kojih su smatrali da izbori u Srebrenici nisu bili fer, pravični i demokratski.

''Jedan od osnovnih razloga je bio to što smo adresirali pitanje da li je legitimno, demokratski i opravdano da policija uđe u Općinu Srebrenica i otme izborni materijal i da odstrani članove općinskog izbornog povjerenstva, a da se nitko, tko ima obavezu po zakonu i Ustavu, o tome nije izasnio. Mi smo u našoj žalbi to pitanje postavili smatrajući da će SIP reagirati'', dodao je Ademović.

Drugo pitanje koje su postavili, kako je dodao Ademović, u vezi je sa pravilnikom kojim se ograničava pravo dijaspore faktički da ne može glasovati. Sud BiH, po njegovim riječima, nije dao odgovor već se ponovo pozvao na član 33. tog pravilnika i rekao da je sve urađeno u skladu sa pravilnikom i zakonom.

''Treće pitanje je bilo da li je izbor bio fer i pravičan i rezultati kao takvi s obzirom da smo dostavili puno dokaza uključujući izjave ljudi koj su radili za SIP, a koji su naknadno pod materijalnom i kaznenom odgovornošću priznali da je bilo puno nereguralnosti. Sud BiH, osim što je propisao i prepisao izjašnjenje SIP-a, nije dao nijedan argument zašto nismo eventulano u pravu'', kazao je Ademović.

Kopirati
Drag cursor here to close