Upozorenje

Od proljeća novi migrantski val

Izvještaj Europola ukazuju na to da će nakon zimskog perioda ponovo doći do intenziviranja ilegalnih migracija na zapadnobalkanskoj ruti.
Vijesti / Flash | 22. 01. 2020. u 10:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Granična policija BiH - Migranti zaustavljeni kod Trebinja

Direktor Granične službe Bosne i Hercegovine Zoran Galić upozorio je da bi se BiH na proljeće ponovo mogla suočiti sa migrantskim valom, te napomenuo da ovoj policijskoj agenciji nedostaju materijalno-tehnička sredstva da bi se efikasno pokrile sve lokacije na kojima su mogući ilegalni prelasci granice, piše Srna.

Galić je istaknuo da podaci Agencije za zaštitu granice EU (Frontex), Međunarodne organizacije za migracije (IOM), te izvještaj Europola ukazuju na to da će nakon zimskog perioda ponovo doći do intenziviranja ilegalnih migracija na zapadnobalkanskoj ruti, čime bi se i BiH ponovo suočila sa pojačanim migracijskim pritiskom.

On je naveo da je od rujna prošle godine primijetan trend smanjenja broja ilegalnih prelazaka granice u odnosu na prethodni period, ali da je riječ o sezonskom trendu.

U Graničnoj policiji, dodao je on, trenutno je zaposleno 2.228 službenika, od kojih je 2.028 policijskih službenika.

"Na poslovima granične kontrole raspoređeno je 1.677 policijskih službenika, od kojih u činu policajca 1.300, starijeg policajca 188, narednika 108 i starijeg narednika 81. U odnosu na važeću sistematizaciju radnih mjesta ovih činova, nepopunjeno je 281", rekao je Galić.

Prema procjeni ove policijske agencije, da bi se pokrile sve lokacije na kojima su mogući ilegalni prelasci granice u zoni odgovornosti jedinica Granične policije Bijeljina, Zvornik, Višegrad, Hum-Foča i Trebinje nedostaje 100 službenih vozila, 132 dvogleda, 66 IC uređaja, 66 termovizijskih uređaja, 86 skautgard kamera, te 1.250 LED lampi.

"Neophodna je nabavka nove specijalističke opreme kojom bi mogli odgovoriti na suvremene izazove ilegalnih migracija i osigurati zaštitu granice", istaknuo je on.

Galić je naveo da je prošle godine 13.251 osoba odvraćena od pokušaja ilegalnog prelaska u BiH iz susjednih zemalja.

Kopirati
Drag cursor here to close