OSCE

Od političara zatraženo da se suzdrže od zastrašivanja i prijetnji novinarima

Od političkih lidera, javnih dužnosnika i vlasti se traži da se suzdrže od zastrašivanja i prijetnji novinarima te da nedvosmisleno osude nasilje protiv novinara.
Vijesti / Flash | 12. 01. 2019. u 10:15 Fena
Kopirati

Sloboda medija u Bosni i Hercegovini tijekom 2018. godine ostala je ranjiva i predmet različitog tipa pritiska. Napadi protiv medijskih profesionalaca, uključujući premlaćivanje novinara BNTV Vladimira Kovačevića, alarmantni su znakovi da sigurnosna situacija za novinare mora biti unaprijeđena.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovo je u razgovoru za Fenu izjavio predstavnik Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE) za slobodu medija Harlem Desir, naglašavajući kako je uočio da negativna retorika protiv medija, naročito tijekom izbornog razdoblja, stvara klimu straha i nesigurnosti u medijskoj zajednici u BiH.

Osim toga, naveo je, javni RTV sustav, uključujući njegovu političku neovisnost i stabilnu financijsku održivost, bio je jedno od glavnih pitanja koje treba hitno riješiti.

''Uloga Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) i Vijeća za tisak je od ključne važnosti u osiguranju medijskog pluralizma i ispravnog funkcioniranja sustava medijske samoregulacije'', istaknuo je Desir.

Po njegovom mišljenju, u 2019. godini, osim ovih pitanja, sigurnost novinara na internetu, posebno novinarki, kao i uticaj umjetne inteligencije na slobodu izražavanja, nastavit će biti izazov za sve zemlje regije.

''Moj ured još jednom pozdravlja i ohrabruje sve države članice OSCE-a, uključujući BiH, da implementiraju odluku Ministarskog vijeća o sigurnosti novinara usvojenu prošlog mjeseca u Milanu'', poručio je predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Desir.

Naime, odlukom Ministarskog vijeća sa sastanka u Milanu, između ostalog, države članice se pozivaju da prekinu nekažnjivost zločina počinjenih protiv novinara osiguravajući odgovornost kao ključni element u spriječavanju budućih napada, uključujući da agencije za provođenje zakona provode brze, efikasne i nepristrasne istrage o aktima nasilja i prijetnji protiv novinara, kako bi se svi odgovorni priveli pravdi te osigurati da žrtve imaju odgovarajući pristup pravnoj zaštiti.

Od političkih lidera, javnih dužnosnika i vlasti se traži da se suzdrže od zastrašivanja i prijetnji te da nedvosmisleno osude nasilje protiv novinara kako bi se smanjili rizici ili prijetnje s kojima se novinari mogu suočiti te izbjeći potkopavanje povjerenja u kredibilnost novinara, kao i poštovanja važnosti nezavisnog novinarstva.

Kopirati