OSCE

Od političara zatraženo da se suzdrže od zastrašivanja i prijetnji novinarima

Od političkih lidera, javnih dužnosnika i vlasti se traži da se suzdrže od zastrašivanja i prijetnji novinarima te da nedvosmisleno osude nasilje protiv novinara.
Vijesti / Flash | 12. 01. 2019. u 10:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sloboda medija u Bosni i Hercegovini tijekom 2018. godine ostala je ranjiva i predmet različitog tipa pritiska. Napadi protiv medijskih profesionalaca, uključujući premlaćivanje novinara BNTV Vladimira Kovačevića, alarmantni su znakovi da sigurnosna situacija za novinare mora biti unaprijeđena.

Ovo je u razgovoru za Fenu izjavio predstavnik Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE) za slobodu medija Harlem Desir, naglašavajući kako je uočio da negativna retorika protiv medija, naročito tijekom izbornog razdoblja, stvara klimu straha i nesigurnosti u medijskoj zajednici u BiH.

Osim toga, naveo je, javni RTV sustav, uključujući njegovu političku neovisnost i stabilnu financijsku održivost, bio je jedno od glavnih pitanja koje treba hitno riješiti.

''Uloga Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) i Vijeća za tisak je od ključne važnosti u osiguranju medijskog pluralizma i ispravnog funkcioniranja sustava medijske samoregulacije'', istaknuo je Desir.

Po njegovom mišljenju, u 2019. godini, osim ovih pitanja, sigurnost novinara na internetu, posebno novinarki, kao i uticaj umjetne inteligencije na slobodu izražavanja, nastavit će biti izazov za sve zemlje regije.

''Moj ured još jednom pozdravlja i ohrabruje sve države članice OSCE-a, uključujući BiH, da implementiraju odluku Ministarskog vijeća o sigurnosti novinara usvojenu prošlog mjeseca u Milanu'', poručio je predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Desir.

Naime, odlukom Ministarskog vijeća sa sastanka u Milanu, između ostalog, države članice se pozivaju da prekinu nekažnjivost zločina počinjenih protiv novinara osiguravajući odgovornost kao ključni element u spriječavanju budućih napada, uključujući da agencije za provođenje zakona provode brze, efikasne i nepristrasne istrage o aktima nasilja i prijetnji protiv novinara, kako bi se svi odgovorni priveli pravdi te osigurati da žrtve imaju odgovarajući pristup pravnoj zaštiti.

Od političkih lidera, javnih dužnosnika i vlasti se traži da se suzdrže od zastrašivanja i prijetnji te da nedvosmisleno osude nasilje protiv novinara kako bi se smanjili rizici ili prijetnje s kojima se novinari mogu suočiti te izbjeći potkopavanje povjerenja u kredibilnost novinara, kao i poštovanja važnosti nezavisnog novinarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close