#BiH

Od početka godine registrirano 19.500 ilegalnih migranata

Kako je nakon sastanka istaknuo direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, razgovarano je o svim aspektima migrantske krize, a posebno o sigurnosnim pitanjima, broju migranata i njihovom smještaju
Vijesti / Flash | 10. 09. 2019. u 13:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanstvo zastupnika Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) okupljena oko Kluba za europske integracije i sigurnosna pitanja, posjetila je danas Službu za poslove sa strancima, gdje je s rukovodstvom te službe razgovarano o prioritetima na planu upravljanja migracijama u BiH.

Kako je nakon sastanka istaknuo direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, razgovarano je o svim aspektima migrantske krize, a posebno o sigurnosnim pitanjima, broju migranata i njihovom smještaju, te o stanju u Unsko-sanskom kantonu (USK), kao i institucionalnom odgovoru na aktualnu situaciju.

Između ostalog, razmijenjena su mišljenja u pogledu ljudskih, materijalnih i financijskih resursa, koje je neophodno staviti u funkciju kako bi se situacija držala pod kontrolom, uključujući i humanitarni aspekt te izmjene zakonodavnog okvira.

Referirajući se na aktualne pokazatelje, Ujić je podsjetio da je od početka godine registrirano 19.500 ilegalnih migranata što je oko 20 posto više nego u istom periodu prošle godine, ocijenivši da su migracije još pod kontrolom, a da su najveći problemi prisutni u USK, gdje se bilježi kontinuirano prisustvo od 3.500 do 5.500 ilegalnih migranata.

Najviše iz Pakistana 

Istovremeno, u Tuzli se svakodnevno prijavljuje oko stotinjak migranata, što predstavlja dnevni priliv, a kada se radi o strukturi i dalje se oko 90 posto odnosi na ekonomske migrante u dobi od 18 do 35 godina, kojih najviše dolazi iz Pakistana.

Ujić, nadalje, navodi kako je razgovarano o tome na koji način 'rasteretiti USK', uključujući izmještanje prihvatnih centara, a odgovarajući na novinarski upit u vezi s odnosima s institucijama Republike Hrvatske u pogledu migracija, kazao je kako je razgovarano o pojavi vraćanja migranata iz Hrvatske u 'zeleni pojas', bez najave i bez readmisije, te da će Koordinacijsko tijelo za pitanja migracija u BiH u narednom periodu zauzeti drugačiji stav po tom pitanju.

Dodao je da je, prema određenim saznanjima, Hrvatska putem redovne readmisije primila na tisuće migranata iz Slovenije, te da treba vidjeti šta je s tim migrantima.

Zastupnica u Predstavničkom domu PSBiH Aida Baručija (Nezavisni blok) ocijenila je kako posjeta Službi za poslove sa strancima jedan u nizu koraka parlamentaraca okupljenih u Klubu za evropske integracije i sigurnosna pitanja, podsjećajući da su ovoj prethodile posjete USK-u i Graničnoj policiji BiH (GPBiH) u Trebinju, te razgovori s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem.

Naglasila je kako je neophodno jačati nadzor i kontrolu državne granice BiH kako bi se migrantska kriza držala pod kontrolom.

Propusnost granice

Na važnost zaštite državne granice ukazao je i šef Kluba zastupnika DF-a u PD PSBiH Dženan Đonlagić, zalažući se za cjelovito rješenje, te potcrtavajući da upravljanje migrantskom krizom u BiH ne smije biti stranačko pitanje, jednog/dva entiteta u BiH, ili Brčko distrikta BiH, te da to nema veze s dnevnom politikom.       

''Suštinski problem upravljanja migrantskom krizom u BiH jeste propusnost bh. granice '', kazao je Đonlagić, navodeći da bi institucionalna i finansijska podrška u opremanju i kadrovskoj popuni GP-a BiH trebala rezultirati ublažavanjem problema s kojim se BiH suočava.

Istovremeno, pozvao je nadležne institucije (VMBiH, PSBiH) da se što prije sastanu i usvoje budžet za 2019. godinu, kao i da se u nacrtu budžeta za 2020. godinu osiguraju dodatna sredstva za jačanje GP-a BiH, uključujući i odgovarajuću strategiju na planu upravljanja migracijama u BiH.

Zastupnik u PD PSBiH Jasmin Emrić (A SDA) ponovno je ukazao na iznimno tešku situaciju u USK-u, izražavajući strah da će se, dolaskom hladnijih dana ta situacija, dodatno usložniti.

 ''Nemamo, nažalost, jedinstven stav u BiH po tom pitanju. Migrantska kriza se i dalje politizira '', upozorio je Emrić, precizirajući kako bi svi u BiH trebali shvatiti kako se radi o zajedničkom problemu, za čije je rješavanje nužan minimum političkog dogovora, te sinhronizirano djelovanje relevantnih institucija u skladu s tim dogovorom/strategijom.

Kopirati
Drag cursor here to close