Vlast i politika

Od nastavnika likovnog do ministra - Tko je Fahrudin Radončić

Vijesti / Flash | 25. 01. 2016. u 15:54 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postupajući po nalogu Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA, lišili su slobode Fahrudina Radončića.

Fahrudin Radončić rođen je 24. lipnja 1957. godine.

Ovaj političar, poduzetnik, novinar i osnivač najtiražnijeg dnevnog lista u Bosni i Hercegovini, a predsjednik je političke opcije Savez za bolju budućnost.

U BiH postaje poznat tijekom rata

Iako je rođen u Beranima, u Crnoj Gori, Fahrudin Radončić je široj javnosti postao poznat tijekom i nakon rata u Bosni i Hercegovini. Njegovo primarno zanimanje, sudeći prema podacima koje je naveo u obrascu Središnje izborne komisije, on je po struci nastavnik likovnog odgoja, a diplomu je stekao 1983. Godine, piše N1.

Nakon niza dopisničkih i uredničkih poslova, iz Podgorice se 1992. godine seli u Sarajevo, gdje osniva izdavačku kuću Avaz.

Do dolaska u Sarajevo, radio je za SKOJ-ev republički list u Crnoj Gori, ali i kao dopisnik za list Danas.

Radončić se pridružuje Armiji BiH pridružio 1992. godine, a 1993. godine osniva list Bošnjački avaz, iz kojeg je 1995. godine nastao Dnevni avaz, najtiražnija dnevna novina u BiH.

U listopadu 2009. godine počinje i politička karijera Fahrudina Radončića. Za predsjednika SBB-a izabran je na stranačkom kongresu 2010. godine, a na izborima u listopadu 2010. godine Radončić nastupa kao kandidat za bošnjačkog člana predsjedništva, gdje ga je pobijedio Bakir Izetbegović.

Poraz i optužbe

Radončićeva stranka je nakon izbora postala nezaobilazan faktor u parlamentima na svim nivoima. Zbog poraza na izborima za bošnjačkog člana Predsjedništva, Radončić je optužio Izetbegovića za krađu glasova koje su prema njemu provodila mjesne izborne komisije u kojima su bili kadrovi SDA.

Zbog sukoba između SDA i SDP-a, u srpnju 2012. Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH izglasao je smjenu ministara iz SDA, međutim, ta odluka je blokirana u Domu naroda nakon što se SDA pozvala na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Nakon što je Ustavni sud BiH odlučio da nije bilo kršenja vitalnog nacionalnog interesa, u listopadu 2012., došlo do smjene ministra sigurnosti, ministra obrane i doministra financija iz SDA. Radončić je imenovan ministrom sigurnosti 22. listopada 2012.

U vrijeme velikih nereda području Federacije BiH koji su se događali u veljači 2014., Radončić je otvoreno podržao demonstrante i tražio od policije da ne koristi prekomjernu silu. Stoga su ga neki bošnjački političari optužili da stoji iza prosvjeda. Radončić je za vandalizam kojeg su radili prosvjednici optužio SDP BiH i SDA.

Smjena

Zbog ovoga, SDA i SDP su zatražili njegovu smjenu, odnosno ostavku zbog populizma i ubiranja političkih bodova.

Zastupnički dom PS BiH Radončićevu smjenu izglasao je na inicijativu zastupnika SDA 13. ožujka 2014., a protiv su bili pored zastupnika SBB-a BiH i zastupnici HDZ-a BiH, HDZ-a 1990 i HSP-a BiH.

Dom naroda PS BiH smjenu je potvrdio 29. travnja. U trenutku uhićenja Radončić je obnašao funkciju zastupnika doma naroda PS BiH ispred stranke SBB, čiji je osnivač.

Lutka 2

Kako N1 saznaje, Radončić je uhićen u okviru Akcije Lutka 2 zbog ometanja pravosuđa, odnosno pritiska na svjedoke u slučaju procesa koji se na Kosovu provodi protiv Fahrudina Radončića.

U tijeku su pretresi objekata na tri lokacije na području Sarajeva s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta, koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Jedna od lokacija je Avaz Twist Tower. Uredništvo se obratilo javnosti govoreći da je riječ je o brutalnom pritisku na slobodu medija i pokušaju zastrašivanja.

Zanimljivo, Dnevni avaz objavio je danas veliku analizu o podmetanjima Fahrudinu Radončiću nazivajući to tihim državnim udarom, a Radončić je nedavno na jednoj televiziji rekao kako mu smještaju politički maloumnici.

Također, zanimljivo je da je Radončiću ''zaprijetio'' uhićenjem u pismu iz zatvora Zijad Turković.

Kopirati
Drag cursor here to close