Rođendan

Od 'kabriolet-grada' Odžak postaje glavni ulaz i izlaz BiH u Europsku uniju

''Odžak su nazvali ''kabriolet-grad'' jer nijedan krov nije ostao nespaljen, nijedna fabrika nije ostala nespaljena, nijedna bošnjačka i hrvatska bogomolja nije bila uspravna.''
Vijesti / Flash | 08. 02. 2021. u 14:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Odžaka, te polaganjem vijenaca danas je obilježen Dan Odžaka, 8. februar.

Za rođendan ovog grada na sjeveru Bosne i Hercegovine uzet je 8. veljače, jer se ovog datuma 1996. godine počeo da vraća život u Odžak nakon egzodusa.

Tog dana policija Odžaka je skelom preko rijeke Save, poslije četverogodišnjeg egzodusa, nakon što su snage Ratka Mladića zauzele Odžak u akciji ''Koridor'' srpnja 1992., ušla u popaljeni i opljačkani grad.

''Odžak su nazvali ''kabriolet-grad'' jer nijedan krov nije ostao nespaljen, nijedna fabrika nije ostala nespaljena, nijedna bošnjačka i hrvatska bogomolja nije bila uspravna. I općinska zgrada iz austrougarskog razdoblj Beledija bila je u pepelu. Iako je prošlo 25 godina sjećanja su još uvijek svježa. Kao 19- godišnjak sam se vratio iz izbjeglištva u potpuno razoren grad. Grad bez struje, vode, trgovine, tvornice i bilo čega što je čovjeku potrebno za život. Teška je bila ta prva godina povratka, ali su ljudi puni optimizma gradili ciglu po ciglu svoje kuće, crkve, džamiju i cijeli grad, pomagali jedni drugima u izgradnji. Najteže je bilo tadašnjoj omladini koja nije imala nikakve razonode niti gdje da izađe, nije bilo kafića, nije bilo struje, vode a postojao je i policijski sat od deset uvečer. Najbliža trgovina je bila u Slavoniji, a kasnije je organiziran i konvoj jednom dnevno za Gradačac u oba smjera uz policijsku pratnju i razne neugodnosti kroz tih dvadesetak kilometara vožnje preko teritorije RS. Malo po malo život se vraćao u Odžak i sva prateća infrastruktura'' - prisjetio se Anes Osmanović, ministar prometa, veza i okoliša Posavskog kantona.

Zajedništvo Bošnjaka i Hrvata u ratu još više je došlo do izražaja kroz povratak na zgarišta u Odžak.

''Bez tog zajedništva ni povratak ne bi bio moguć. To je vrijednost koja traje i danas uprkos svim izazovima. Polako se razvijala poljoprivreda, nicale trgovine, ugostiteljske radnje, obrti, fabrike te se tako otvarala radna mjesta. Trenutno imamo par veoma uspješnih poduzeća u drvnoj, metalskoj, elektro i PVC proizvodnji. Danas svi željno očekujemo završetak radova na carinskom terminalu i puštanje u promet mosta na rijeci Savi u sklopu koridora Vc sredinom ove godine, koji će sigurno biti velika šansa za razvoj Odžaka, ali i cijele srednje Posavine. Vrlo brzo postajemo glavni ulaz i izlaz Bosne i Hercegovine u Europsku uniju. I dalje zajedno pravimo velike planove za naš Odžak. Zbog propisanih mjera uvjetovanih pandemijom, ove godine Dan općine Odžak obilježen je samo svečanom sjednicom Općinskog vijeća bez zvanica uz dodjelu Spomen zahvalnica braniteljima koji su umrli tijekom prošle godine. Ušteđena sredstva od tradicionalne proslave bit će usmjerena za pomoć stradalima od razornog potresa u Petrinji u Hrvatskoj'' – kažu iz Općine Odžak.

Kopirati
Drag cursor here to close