Pisali predsjednici

Od Hrvatske traže da prestane vraćati migrante i azilante u BiH

HRW je u prosincu 2018. u svom izvješću naveo zabrinjavajuće probleme u postupcima hrvatske granične policije i njihovom protjerivanju azilanata i drugih migranata na granicama s BiH
Vijesti / Flash | 15. 07. 2019. u 16:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) u ponedjeljak je u otvorenom pismu hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović zatražila da Hrvatska smjesta prestane po kratkom postupku vraćati migrante i tražitelje azila u Bosnu i Hercegovinu, optužujući hrvatske vlasti da u nekim slučajevima koriste i silu. 

"Zagreb treba stati na kraj vraćanju migranata u zemlju iz koje pokušavaju ući u Hrvatsku i prestati s nasiljem prema migrantima na svojim granicama. Hrvatski granični službenici su loše postupali prema stotinama, možda tisućama, migranata i tražitelja azila koji zaslužuju pomoć i pravdu", napisala je Lydia Gall, zadužena u HRW-u za Balkan i istočne zemlje Europske unije, javlja Hina. 

Prema HRW-u, hrvatska predsjednica je u nedavnoj izjavi za švicarsku televiziju priznala da hrvatski pogranični službenici sudjeluju u prisilnom vraćanju migranata, ističući da hrvatske vlasti imaju obvezu istražiti te navode i pozvati na odgovornost one koji djeluju protuzakonito. 

Robert Fajt / CROPIX  / Ilustracija

Tijekom prošlotjedne posjete Švicarskoj, novinar švicarske državne televizije je hrvatskoj predsjednici kazao da televizija posjeduje snimke pretučenih migranata koji tvrde da ih je hrvatska policija nasilno i ilegalno odvratila od ulaska u zemlju, a ona je odgovorila da "govori o ilegalnim imigrantima koji žele ilegalno ući u Hrvatsku". 

HRW je u prosincu 2018. u svom izvješću naveo zabrinjavajuće probleme u postupcima hrvatske granične policije i njihovom protjerivanju azilanata i drugih migranata na granicama s BiH, a u mnogim slučajevima, kako se tvrdi u izvješću, takva protjerivanja su uključivala i nasilje, no hrvatska vlada je odbacila sve optužbe o vraćanju po kratkom postupku i korištenju nasilja. 

Državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova RH, podsjeća HRW u pismu, je na sastanku 20. svibnja kazala da su ljudi s kojima je ta udruga razgovarala izmislili ta svjedočenja, a aktiviste je optužila da se predstavljaju kao hrvatski granični policajci i podvrgavaju migrante nasilju da bi hrvatsku policiju prikazali u lošem svijetlu. 

HRW ističe da je vraćanje migranata po kratkom postupku, bez da se razmotre njihove potrebe za zaštitom, protivno europskom zakonu o azilu, Europskoj povelji o temeljnim pravima i Konvenciji o izbjeglicama iz 1951.

Kopirati
Drag cursor here to close