Podnijeli ostavku

Od 17 anesteziologa na KCUS-u ostala samo četiri

Anesteziolozi su još prije dva tjedna najavili svoje ostavke i tražili pomoć od Vlade KS.
Vijesti / Flash | 05. 05. 2021. u 12:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Anesteziolozi s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, točnije njih 13, dali su jutros ostavku.

Riječ je o anesteziolozima koji su prije mjesec dana uputili pismo Upravi KCUS - na čelu sa Sebijom Izetbegović, upozorivši na katastrofalne uvjete rada i korištenje neadekvatnih "malina respiratora" na Covid pacijentima.

Ovu informaciju danas je potvrdio medijima i ministar zdravstva u Vladi KS Haris Vranić. Danas je zbog ove situacije zakazana hitna sjednica Vlade KS.

"Avaz" saznaje da je na KCUS-u otkaz dalo 13 od ukupno 17 anesteziologa, što znači da su u ovoj ustanovi ostala svega četiri.

Prije dva tjedna je održan sastanak na kojem su liječnici ponovno iznijeli svoje uvjete Upravi, kazavši da se ništa iz pisma nije promijenilo i da su zahtjevi ignorirani. Oni su još prije dva tjedna najavili svoje ostavke i tražili pomoć od Vlade KS.

Prema informacijama "Avaza" na KCUS su ostali oni liječnici koji su nedavno saslušani u Tužiteljstvu BiH, koje vodi istragu o tome tko je odlučio pacijente liječiti malina respiratorima i tko je donio odluku da se stave u Respiratorni centar KCUS-a.

Među njima je šefica Amela Katica - Mulalić, koja je saslušavana sedam sati.

S druge strane, liječnici koji su dali otkaz, a potpisnici su pisma, danima su bili pod pritiskom od Uprave da dobro razmisle o svom svjedočenju i što će reći tužiteljima.

Od njih je traženo da demantiraju navode iz pisma koje su potpisali prije mjesec. Posebno dio vezan za malina respiratore. Oni su se požalili da su pod strašnim mobingom i da im se prijeti otkazima.

Neki su od njih bili u Tužiteljstvu KS koje također vodi istragu o događajima u KCUS-u.

Kako saznajemo, liječnici su tražili da pređu u Opću bolnicu u Sarajevu, kojom rukovodi Ismet Gavrankapetanović. O tome će biti odlučeno u budućim danima.

Kopirati
Drag cursor here to close