Službeni podaci

Od 12.696 stanova, prijeratnim vlasnicima nije vraćeno 3069

Stambeni fond prijašnjeg FMO-a činilo je 12.696 stambenih jedinica. Ranijim nositeljima stanarska prava nisu vraćena po raznim osnovama za 3069 stambenih jedinica.
Vijesti / Flash | 26. 02. 2021. u 21:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH sastavila je informaciju o stanovima iz stambenog fonda prijašnjeg Federalnog ministarstva obrane za 2020. te je uputila Vladi FBiH na usvajanje, piše Večernji list BiH.

U informaciji se navodi kako je Stambeni fond prijašnjeg FMO-a činilo 12.696 stambenih jedinica. Ranijim nositeljima stanarska prava nisu vraćena po raznim osnovama za 3069 stambenih jedinica.

Taj broj “nevraćenih” stanova nije konačan i promjenjiv je s obzirom na to da u mnogim predmetima nisu još okončani postupci po zahtjevima za vraćanje stanova u posjed ranijim korisnicima i nositeljima stanarskih prava.

U prošloj godini Službi je dostavljeno 78 ugovora o kupoprodaji stana na kojima postoji stanarsko pravo u Federalno pravobraniteljstvo na ocjenu pravne valjanosti i potvrđivanje cijene stana, zatim pet spisa predmeta kupoprodajnih ugovora s dopunom, upućeno je 95 obavijesti za dopunu dokumentacije za otkup stana, potvrđeno 19 kupoprodajnih ugovora, sastavljeno pet aneksa ugovora, izdan nalog za uknjižbu stana, dostavljena dva spisa Pravobraniteljstvu na mišljenje u vezi s izdavanjem naloga za uknjižbu stana, urađeno je pet odluka o odbijanju po zahtjevu za otkup stana, potom pet zaključaka o odbacivanju zahtjeva za otkup stana (nepravodobno).

Tijekom 2020. Prvostupanjsko stambeno povjerenstvo razmatralo je 195 spisa predmeta, od toga je dopunjeno 130 spisa za Prvostupanjsko stambeno povjerenstvo, dodijeljena/obnovljena četiri stana, odbačeno ili odbijeno 16 zahtjeva za dodjelu stana, obaviješteno je 45 osoba po zahtjevu za dodjelu stana (nekompletna dokumentacija).

Dostavljeno je u Pravobraniteljstvo 26 spisa predmeta na kontrolu zakonitosti obnovljenoga ugovora o korištenju stana ili kontrolu zakonitosti dodjele stana i kontrolu dodjele zamjenskoga stana, vraćena su u Pravobraniteljstvo s dopunjenom dokumentacijom 44 spisa predmeta.

Izvršena je kontrola korištenja 73 stana, zapečaćeno je 26 stanova, uvedeno je sedam osoba u posjed stana, upućena su tri poziva za predaju stana. Podneseno je 555 zahtjeva prema Ministarstvu vanjskih poslova kojima su tražene provjere o stambenom statusu osoba u susjednim državama.

''Ovom prilikom želimo vas informirati kako su u posljednje vrijeme općinski sudovi u FBiH počeli donositi presude u predmetima gdje se kao tužitelji pojavljuju predratni nositelji stanarskih prava i vlasnici ugovora o otkupu stanova za stanove iz stambenog fonda prijašnjeg FMO-a, sada Vlade FBiH, u korist tužitelja, dosuđujući novčanu naknadu za stanove u visini tržišne cijene stana, pozivajući se na presude Europskog suda za ljudska prava, donesene u predmetima “Branimir Đokić protiv BiH” te “Mago Ljeposava i drugi protiv BiH”. Ako bi ovakve presude postale konačne i izvršne, omogućilo bi se tužiteljima neosnovano se obogatiti na račun FBiH, Vlade FBiH, jer je riječ o visokim iznosima, čime bi se izravno ugrozile ekonomske i socijalne prilike u FBiH, što će također neosnovano proizvesti nesagledive posljedice na proračun FBiH, pogotovo imajući u vidu trenutačno stanje u kojem se nalazi FBiH, navodi se u izvješću. 

Kopirati
Drag cursor here to close