Obustavljeno

Odustali od istrage: Nema dokaza za poticanje terorizma na Facebooku u RS-u

U Republičkom javnom tužiteljstvu za BIRN BiH su naveli da u svom radu imaju jedan predmet koji se vodi protiv jedne osobe i da se nalazi u fazi istrage za terorizam.
Vijesti / Flash | 22. 02. 2021. u 12:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republičko javno tužiteljstvo Republike Srpske obustavilo je istragu protiv Zijada Halilovića iz Lukavca, protiv kojeg je ranije Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) podnijelo izvještaj zbog sumnje da je počinio krivično djelo ''poticanje na terorističke aktivnosti'' objavljujući ideje na svom Facebook profilu.

Iz Republičkog javnog tužiteljstva su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdili da su postupili po prijavi MUP-a RS-a iz lipnja 2019. i da je uvidom u evidencije Posebnog odjeljenja Tužiteljstva utvrđeno da je vođena istraga protiv Zijada Halilovića zbog postojanja osnovane sumnje da je učinio krivično djelo ''javno poticanje na terorističke aktivnosti''.

''S obzirom da nije bilo dovoljno dokaza da je osumnjičeni učinio predmetno krivično djelo, postupajući tužitelj donio je naredbu o obustavi istrage'', naveli su iz Republičkog javnog tužiteljstva.

Halilović se, prema ranijim informacijama MUP-a RS-a, sumnjičio da je 23. siječnja 2019. objavio status na svom Facebook profilu kojim je, kako su tada naveli u policiji, ''pozivao na otvorenu likvidaciju najviših službenika Republike Srpske'', te iznio ''osobne ideje kojima je poticao na terorističke radnje''.

Mediji u RS-u tada su navodili da je prijavljeni na svom Facebook profilu napisao da pokreće inicijativu za skupljanje sredstava za angažiranje snajperiste koji bi ''smaknuo'' najviše dužnosnike RS-a.

Policija u RS-u je u okviru istrage ostvarila suradnju s MUP-om Tuzlanskog kantona (TK) i prilikom pretresa lokacija gdje je Halilović živio pronađeni su pištolj i ručna bomba, kao i određeni propagandni materijal.

MUP RS-a je ranije BIRN-u BiH naveo da su od 2018. do 2020. podnijeli tri izvještaja protiv tri osobe zbog javnog poticanja na terorističke aktivnosti, od čega je u odnosu na jednu osobu podnesena dopuna izvještaja zbog finansiranja terorističkih aktivnosti.

U Republičkom javnom tužiteljstvu za BIRN BiH su naveli da u svom radu imaju jedan predmet koji se vodi protiv jedne osobe i da se nalazi u fazi istrage za terorizam.

Republičko javno tužiteljstvo je u međuvremenu, zbog nedostatka dokaza, obustavilo istragu protiv Abidina Mehmedovića iz Zvornika, koji se sumnjičio za formiranje i obučavanje grupe radi pridruživanja stranim terorističkim organizacijama, odnosno povezivanja sa sirijskim ratištem.

Kopirati
Drag cursor here to close