Eskaliranje migrantske krize

VIDEO | Obustavlja se pružanje pomoći migrantima u Bihaću

''Ja nemam nikakvu obavezu, ni zakonsku ni moralnu, da nastavim trošiti novac naših građana u te svrhe. Ne treba mi ničija suglasnost'', kazao je gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić.
Vijesti / Flash | 15. 10. 2019. u 13:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić najavio je potpunu obustavu pružanja pomoći migrantima u prihvatnom centru Vučijak, koja će na snagu stupiti od narednog ponedjeljka.

Fazlić je na konferenciji za medije u Sarajevu naveo da se Grad Bihać već dvije godine nalazi pod pritiskom uzrokovanim konstantnim prilivom migranata, bez financijske pomoći nadležnih institucija, zbog čega je odlučio da će prestati trošiti novac građana Bihaća koji je odvajao u svrhu pružanja pomoći migrantima.

''Grad Bihać, zajedno sa Crvenim križ i međunrodnim organizacijama, već dvije godine sam izdržava migrantsku krizu. Došao sam u Sarajevo da bih pokazao da migrantska kriza, koja postoji samo u Bihaću, ne jenjava, već postaje gora. Kada se govori o novcima namijenjenim migrantskoj krizi, Bihać niko ne spominje, a mi smo do sada za Vučijak potrošili 100.000 KM. Od ponedjeljka će to prestati, pustit ćemo da kriza eskalira i na taj način pokušati natjerati nadležne institucije da reagiraju. Ukoliko i to ne uspije, organizovat ćemo divlji kamp Krajišnika ispred Parlamentarne skupštine'', izjavio je Fazlić.

Podsjetio je da preporuke i zahtjevi koje su Brisel ili veleposlanik Wigemark imali po pitanju migranata u BiH nisu ispunjeni, te da su sve solucije za smještaj migranata koje je Grad Bihać predložio proglašene neuslovnim, piše Fena.

''Tražim da se donese plan za Bihać, da neko preuzme lidersku poziciju i odgovornost. Mi smo predložili lokaciju Vučijaka, uložili novac, a onda ta lokacija nije bila dobra. Potom smo predložili novu lokaciju za izgradnju migrantskog centra 20 kilometara od Bihaća, za koju su rekli da migranti ne bi imali neophodne servise. Ispada da te ljude trebamo držati u centru grada. Dolazi zimski period kada će ti jadni ljudi hodati kroz Bihać ogrnuti dekama i opet ćemo mi biti jedini koji ćemo morati da im pomažemo'', rekao je Fazlić.

Ponovo je upozorio da Hrvatska nastavlja vraćati migrante u BiH, dok se iz Sarajeva vlakom svakodnevno slijeva oko 150 migranata. Za njihove potrebe na Vučijak se svakodnevno preveze 20.000 litara vode, a Crveni križ, koji financira Grad Bihać, obezbjeđuje obroke.

''Ja nemam nikakvu obavezu, ni zakonsku ni moralnu, da nastavim trošiti novac naših građana u te svrhe. Ne treba mi ničija suglasnost. Vijeće ministara BiH nije dalo ni marke za migrantsku krizu, kao ni Vlada Federacije ili druge nadležne institucije. Zar nije pogrešno da se za tu krizu planira 140 milijuna KM, a da niko nije ni pomislio da pomogne Gradu Bihaću. Mi zadnje dvije godine pokazujemo da smo humani i da želimo pomoći, ali vrijeme je da nam neko u tome pomogne'' - dodao je gradonačelnik, navodi Fena.

Naglašava da se tijekom ljeta nije mnogo govorilo o migrantskoj krizi, a ministar sigurnosti Dragan Mektić je minimizirao taj problem.

''Ispalo je gotovo da kriza ne postoji. Mektić je danas rekao da u cijeloj BiH ima 4.000 migranata, a evo ja tvrdim da ih trenutno u Bihaću ima više od 6.000. Svi centri su puni, grad je pun migranata'' podvukao je Fazlić.

Kopirati
Drag cursor here to close