Slučaj Burza i ostali

Dokaz obrane: Naredba o iseljavanju Uzdola s Praljkovim potpisom

Velimir Marić, bivši predsjednik Okružnog vojnog suda u Mostaru, svjedočio je na okolnosti uviđaja i naredbe o sprovođenju istrage povodom ubojstva hrvatskih civila iz, kako je rekao, rujna 1993.
Vijesti / Flash | 02. 07. 2019. u 18:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saslušanjem dodatnog svjedoka Državnog tužiteljstva i unošenjem materijalnih dokaza Obrane, okončan je dokazni postupak u predmetu koji se pred Sudom BiH vodi protiv Envera Buze za zločine počinjene u Uzdolu kod Prozora.

Velimir Marić, bivši predsjednik Okružnog vojnog suda u Mostaru, svjedočio je na okolnosti uviđaja i naredbe o sprovođenju istrage povodom ubojstva hrvatskih civila iz, kako je rekao, rujna 1993.

“Obaviješten sam od strane vojnog tužitelja da se dogodio ratni zločin i da je ubijeno više od 30 civila, Hrvata. Izdao sam naredbu o pregledavanju tijela i utvrđivanju uzroka smrti. Tijela su prebačena u splitsku bolnicu ‘Firule’, jer na području pod kontrolom Hrvatskog vijeća obrane (HVO) nije bilo bolnice gdje se to moglo raditi”, kazao je Marić, prenosi BIRN.

Na upit Obrane je li vidio poginule, Marić je odgovorio da nije bio na mjestu događaja. Također, na upit Obrane tko ga je postavio za vojnog suca, rekao je da je postavljen po naredbi vlade tadašnje Herceg-Bosne.

Pripadnici Samostalnog bataljuna Prozor su, prema optužnici, 14. rujna 1993. napali selo Uzdol, i u zaseocima Križ, Zelenike i Raiči ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti. Buzi je, kao zapovjedniku Samostalnog bataljuna, na teret stavljeno da je propustio da poduzme mjere da počinitelji budu kažnjeni.

Obrana je među materijalne dokaze uložila nekoliko zapovijedi o napadu na Prozor od strane HVO-a, kao i naredbu o iseljavanju Uzdola, s potpisom Slobodana Praljka.

“Ovim dokazom potvrđujemo da je Uzdol bio obuhvaćen udruženim zločinačkim poduhvatom, presuđenim od strane Tribunala u Haagu, u predmetu ‘Prlić i drugi’”, kazao je Ismet Mehić, Buzin odvjetnik.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. srpnja, kada će Tužiteljstvo BiH iznositi završnu riječ.

Kopirati
Drag cursor here to close