Početak suđenja

Obrana u slučaju 'Memić: Već smo spremni za završnu riječ

''Da ništa ne uradimo, ne prigovorimo materijalnom dokazu, mi smo spremni predložiti završnu riječ'', rekla je Kisić.
Vijesti / Flash | 07. 10. 2021. u 11:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH optužnicu u slučaju Zijad Mutap i drugi temelji na informacijama poznatim javnosti. Tvrde da će između ostalog dokazati da Alisa (Mutap) Ramić nema amneziju. Da je njen otac organizovao grupu u cilju zataškavanja načina na koji je stradao Dženan Memić. Josipa Barića terete da  u kobnoj noći kada je nastradao Dženan Memić nije izuzeo krvavu majicu, te da je Hasan Dupovac podmetnuo Renault Clio, piše N1.

Obrana osumnjičenih je optužnicu ocjenila sramnom, tvde da bi odmah mogli iznijeti završne riječi.

''Ne spominje se ni kom počinitelju, ni poslije kog kaznenog djela su pomagali'', kazala je odvjetnica prvoosumnjičenog Zijada Mutapa Nina Kisić.

Ona je dodala da su svjedoci nekredibilni, te da su dokazi nekredebilni.

''Da ništa ne uradimo, ne prigovorimo materijalnom dokazu, mi smo spremni predložiti završnu riječ'', rekla je Kisić.

Jedan od branitelja poručio je ''da su jedini oštećeni u ovom posupku njihovi branjenici'', na šta je reagirala sestra nastrafalog Dženana Memića.

Nakon suđenja jedan od odvjetnika optuženih Goran Dragović detaljnije je pojasnio stavove obrane optuženih.

''Kao što smo to radili u ranijim fazama, odnosno u fazi istrage. Ova obrana osporava nadležnost Suda BiH, s obzirom na to da se optuženim na teret stavljaju kaznena djela propisana Kaznenim zakonom FBiH. To je jedno od pitanja koje će biti riješavano na slijedećem ročištu. Sudija odnosno predsjedatelj Vijeća je dao jasnu instrukciju tužiteljima da za takvu odluku, procesnu odluku, na početku pretresa dostave, donesu i obrazlože jasne dokaze. Nakon što smo pregledali dokaze koje smo dobili od tužitelja mi smo već u ovoj fazi spremni za iznošenje završnih riječi, pa makar ne ispitali nijednog svjedoka, međutim, mi ćemo to zbog profesionalnog odnosa uraditi'', kazao je Dragović.

''Oni se terete za kazneno djelo nezakonito posredovanje, ja pozivam javnost i novinare da putem Google-a otvore KZ FBiH. Vidjet ćete da je taj član zakona izbrisan 2016., dakle on ne postoji. Da bi se radilo o nekom kaznenom djelu kakvo je organizirani kriminal mora biti ispunjen jedan cenzus, a to je da je krivično djelo kažnjivo sa najmanje tri godine. Mi ovdje ne znamo u kom kaznenom djelu su naši branjenici navodno pomagali i kojem to učiniocu. Dakle imamo nepoznatog učinioca i nepoznato kazneno djelo.''

Kopirati
Drag cursor here to close