Neke čudne brojke

Obrana države neistinom: BHT iskrivila izvještaj o federalizmu

Vijesti / Flash | 01. 02. 2017. u 09:17 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''I BHRT se uključio u historiju medijskog beščašća'', objavio je mostarski profesor Mile Lasić komentirajući izvješće BHT-a o usvajanju rezolucije o BiH.

Naime, BHT je objavio kako je Europski parlament glasovao o BiH te da ''projekt federalizacije ima jako malo podrške''.

Tendenciozno izvješće

''Izvještaj je prošao a 45 glasova za i 11 protiv, dok su tri europoslanika bili uzdržani. Oni su prije svega pozvali na značajniju borbu protiv korupcije, te na provođenje presuda Europskog suda za ljudska prava i brigu o ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda... Kako javlja naš izvještač, usvojen je samo jedan 'kompromisni' amandman hrvatskih zastupnika u kojim se traži federalizacija BiH i on će biti sastavni dio izvještaja o napretku BIH, koji će se naći na dnevnom redu sjednice Europskog Parlamenta za nekoliko dana... Godinu ranije zahtijeva za federalizaciju bilo je mnogo više, pa se može smatrati da u EU nema spremnosti za zastupanje politika koje će dodatno cijepati BiH'', navodi se u izvještaju BHT-a s kojim se mnogi ne slažu.

Lasić je napisao da to kako je jedan od javnih servisa u BiH prokomentirao jučerašnje glasovanje u Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta ''ostati zabilježeno u analima tendencioznog izvješća o jednom country reportu''.

''Ružno stigmatizirati raspravu, ili nazvati uvjerljivu većinu od 45 (od 59 zastupnika) onih koji su bili "za" (uz samo 11 "protiv" i tri "uzdržana") "malom podrškom", tražilo bi u javnim servisima u normalnim zemljama da se i autoru i urednicima ove manipulacije zabrani daljnje djelovanje'', navodi mostarski profesor dodajući kako ''se ponovno krivotvorilo ili skrilo kako u ovom nacrtu nema ništa što već nije rečeno u poznatim rezolucijama EP-a za BiH iz 2014. i 2015. godine''.

Čista patologija

Profesor Lasić ističe kako nažalost, u akademskom, političkom i medijskom Sarajevu ''nisu više u stanju razlikovati prijatelje i neprijatelje ni u Zemlji ni u Okruženju, pa posvuda vide samo urotnike, uključivo u EP-u''.

''Razlog tomu je što nisu još uvijek u stanju početi propitivati vlastite iluzije o BiH i što se pati od sindroma jednosti. A bilo bi krajnje vrijeme propitati nesolidne ustavnopravne pro-unitarističke teorije i teoretičare, nadute politike i političare kantonalnih dosega, koji prostački govore o Hrvatima i Srbima, a po potrebi se pozivaju na "većinski bošnjački narod" ili "građanstvo", ne odustajući da drugima biraju političke predstavnike'', naveo je Lasić.

Tajnica udruženja BH novinari Borka Rudić komentirajući za Bljesak.info prilog BHT-a, kaže kako svatko uzme dio koji mu odgovara i onda tumači, bez obzira na činjenice.

''Rijetki mediji su naveli da su ovo odluke Odbora za vanjsku politiku, da će do ožujka još biti "usuglašavanja" i "pritiskanja" i da će se ponovo o svemu ovome glasovati na Plenarnom zasjedanju u ožujku. Sudeći prema medijskim izvještajima Bošnjaci su šokirani, zgroženi i najavljuju radikalno "NE" Srbi ne daju da se dira njihov entitet, a Hrvati misle da su već dobili svoj entitet i pride, javnu TV na hrvatskom jeziku. Mislim stvarno je ovo čista patologija - i u medijima i u političkoj javnosti'', rekla je Rudić koja je predložila da Europski parlament sam izvijesti bh. građane što su usvojili ili da dozvoli izravan prijenos zasjedanja na kojima se usvajaju rezolucije ili drugi dokumenti u vezi s Bosnom i Hercegovinom.

Medijsko-politički autizam

''To je jedini način da građani BiH budu istinito, objektivno i pošteno informirani i upoznati a odlukama EP koje se njih samih tiču...'', navela je Rudić.

Rudić za Bljesak.info kaže kako zaključci jesu "zamotani" u više različitih papira, kontradiktorni i pravi politički zaključci, ali da nisu baš toliko skriveni da se ne raspoznaje poruka.

Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke povodom ovog priloga rekao je kako političko Sarajevo ''ne zna što želi, a ono u čemu su jedino i jednoglasno sigurni jeste da ne žele ono što bilo tko drugi predlaže''.

''U službu tog medijsko-političkog autizma su upregnuti svi segmenti javnog RTV servisa koji se nebrojeno puta dokazao u izvrtanju činjenica i stavljanju u funkciju ove političke propagande, tako da i ovaj slučaj eklatantnog izvrtanja činjenica nije nikakvo iznenađenje'', rekao je Raguž.

Navodi kako je u tekstu prijedloga Rezolucije EP-a usvojena ogromna većina amandmana koji, kako tvrdi, nedvojbeno i jasno spominju očuvanje koncepta konstitutivnosti triju naroda i načelo federalizacije kao rješenje.

Tendenciozni falsifikati

''No, to se u potpunosti kosi sa bratsvojedinstvenim unitarističkim konceptom kojeg se godinama neuspješno nameće u BiH kao jedinim općeprihvatljivim rješenjem. Iz tog razloga izvrtanje činjenica, tumačenja koja nemaju nikakve veze s istinom i otvorena politička propaganda javnog RTV servisa koja nekad prelazi granicu zdravog razuma. Tako je primjerice jedna TV koja je dio tog javnog RTV servisa Toninu Piculu proglasila 'Tuđmanovim ideološkim nasljednikom i fašistom'. Izostanak istinoljubivosti i objektivnog novinarstva je razlog propasti javnog RTV-a, a ne ekonomski razlozi koji su samo posljedica'', naveo je Raguž i dodao kako ga ''iznenađuje činjenica da se ovaj i ovakav javni RTV servis svim snagama želi održati na životu, pa i dizanjem ruku legitimno izabranih hrvatskih predstavnika u Vijeću ministara''.

Lasić pak navodi kako bi ova poučna lekcija iz EP-a trebala biti razumljena kao ''posljednji poziv unitarističkim profesorima, političarima i njihovim sljedbenicima u medijima da se urazume''.

''Na tom putu ne pomažu, naravno, tendenciozni falsifikati tipa ovog BHRT-ova izvješća, koji su nas samo podsjetili na čuvenu Inzkovu formulu kako je tobož trećina od 17 pet, ako nam tako zatreba...'', napisao je profesor Lasić.

Kopirati
Drag cursor here to close