Koronavirus

U Federaciji pozitivne 124 osobe

U Federaciji Bosne i Hercegovine testirano je 855 osoba a Covid-19 je potvrđen kod njih 124. Izdano je preko 20 tisuća rješenja o izolaciji.
Vijesti / Flash | 29. 03. 2020. u 18:39 Bljesak.info
Obraćanje predstavnika federalnih institucija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaključno sa današnjim danom u Federaciji BiH je testirano 855 osoba, a Covid-19 je potvrđen kod 124 pacijenta, rekao je u nedjelju navečer član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar.

Dodao je kako je protekla 24 sata testirano 118 novih uzoraka od čega je Covid-19 potvrđen kod 28 osoba.

Što se tiče ovih novih pozitivnih slučajeva, kako je dodao, 11 ih je zabilježeno u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, devet u Tuzlanskom,  četiri u Kantonu Sarajevo, dva u Zeničko-dobojskom i po jedan u Zapadnohercegovačkom i Bosanskopodrinjskom kantonu.

HNŽ prednjači s 44 slučaja

Posmatrano po kantonima, u Hercegovačko-neretvanskom  kantonu su 44 pozitivna slučaja, Zapadno-hercegovačkom kantonu 18, Tuzlanskom kantonu 18, Sarajevskom kantonu 17, Zeničko-dobojskom deset, Unsko-sanski kanton osam, Bosansko-podrinjskom šest, te u Posavskom i Srednjo-bosanskom kanton po jedan pozitivan slučaj.

Foto: Fena / Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar

''Nažalost, imamo i pet potvrđenih smrtnih ishoda od infekcije koronavirusom, dva u Bihaću, jedan u Konjicu, jedan u Sarajevu i posljednji, peti slučaj, pacijent iz Gruda koji je preminuo jučer. U međuvremenu smo dobili potvrdu još jedne osobe pozitivne na Covid-19 čime je broj potvrđenih slučajeva u Federaciji BiH sada porastao na 124. U pitanju je osoba iz Širokog Brijega kod koje je potvrđen ovaj virus'', dodao je Pehar.

Uvezeni slučajevi

Naveo je da su također potvrđeni i  uvezeni slučajevi i zemalja Evrope – Italije, Njemačke, Švicarske, Srbije, Austrije, Turske i SAD-a. Lokalna transmisija je registrirana na području četiri kantona – Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom, Unsko-sanskom i Bosanskopodrinjskom kantonu - Goražde.

Što se tiče nadzora, dodao je Pehar, dosad je na području Federacije BiH pod zdravstveni nadzor stavljeno više od 35.000 osoba i očekuje se da će taj broj rasti.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović kazao je na press-konferenciji u nedjelju navečer kako su federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali ukupno 19.625 rješenja o stavljanju putnika  pod zdravstveni nadzor ili u izolaciju na period od 14 dana.

58 kažnjenih

Nadzorima i mjerama je, dodao je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 2.200 osoba s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su popisi s imenima, prezimenima, i adresama tih osoba blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije.

Isto vrijedi, naglasio je Ajdinović, i za 164 državljana BiH s prebivalištem na području Brčko distrikta BiH, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko distrikta BiH.

Foto: Fena / Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove  Anis Ajdinović

Dodao je da kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole osoba kojima su federalni sanitarni inspektori izdali rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor ili obaveznoj izolaciji, te da je u tom smislu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad dostavljeno 280 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera na ime većeg broja osoba.

''U ovom trenutku možemo potvrditi da će protiv 58 osoba biti pokrenuti prekršajni postupci'', kazao je Ajdinović.

Kazne zbog cijena

U vezi kontrole formiranja i kretanja cijena u Federaciji BiH, Ajdinović je kazao da je dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata jučer na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona izvršio šest inspekcijskih nadzora i deset kontrolnih nadzora, te podnio sedam prekršajnih naloga u iznosu od 7.250 KM.

''Kod jednog subjekta nadzora utvrđeno je povećanje cijene s Liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena koja je sastavni dio Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena godine, riže i tjestenine'', istaknuo je.

Također je naglasio da su od 15. do 28. ožujka na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona izvršena 93 inspekcijska nadzora, 106 kontrolnih nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima, u okviru kojih je podnesen ukupno 91 prekršajni nalog u iznosu od 182.200 KM.

Mjere izolacije se najviše krše u Sarajevu i Tuzli

Zamjenik direktora Federalne uprave policije (FUP) Ensad Korman izjavio je da se određene naredbe ne poštuju te da je do sada izdano više od 20.000 rješenja o izolaciji, koja se dijelom krše.

Foto: Fena / Zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman 

''Prema jučerašnjim informacijama, mjere izolacije se najviše krše u Kantonu Sarajevo - 59 kršenja i u Tuzlanskom kantonu - 61 kršenje'', istakao je Korman.

Naglasio je da su imenovali tim koji će 24 sata pratiti krivična dešavanja i zloupotrebu položaja tijekom pandemije  i da su imenovali tim za cyber kriminal koji će pratiti sve portale.

''Određeni broj građana koji izazivaju paniku na portalima će biti također procesuirani'', istakao je. 

Poručio je da prate zdravstvenu situaciju policijskih službenika te da do sada nema oboljelih policajaca, osim određenog broja koji su u izolaciji. 

Kopirati
Drag cursor here to close