Krizni stožer

U Covid-bolnici u Mostaru umrla starica

Dr. Arapović je upozorio kako ''naša borba još nije prošla'' te da se svi, usprkos lijepom vremenu, suzdrže i poštuju mjere zabrane.
Vijesti / Flash | 17. 04. 2020. u 12:51 Bljesak.info
Press Kriznog stožera

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Covid-bolnici SKB-a Mostar tijekom noći preminula je ženska osoba (88) iz Mostara, koja je i ranije imala ozbiljnih zdravstvenih problema,priopćeno je na press-konferenciji na medije Kriznog stožera HNŽ-a.

''Od 214 pacijenata u našoj Covid-bolnici je 40 bolesnika, ostali su bili lakše bolesni i liječeni su u kućnoj izolaciji, što je u postotcima 18,6 posto s prostora cijele županije'', rekao je to prof. dr. sc. Jurica Arapović, specijalista infektolog, ispred SKB Mostar.

Prosječna starosna dob bolesnika je 64 godine. Preminulo je ukupno osam osoba, što predstavlja 3,7 posto smrtnosti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji što je podjednako ako računamo prostore naše zemlje. Prosječna dob umrlih je 72 godine. Preminulo je pet muškaraca i tri žene.

Trenutno se liječi 20 bolesnika iz HNŽ-a u Covid-bolnici.

Borba nije prošla

Dr. Arapović je upozorio kako ''naša borba još nije prošla'' te da se svi, usprkos lijepom vremenu,  suzdrže i poštuju mjere zabrane.

Mjesec dana od kad je u HNŽ-u započela kriza s korona virusom o ulozi MUP-a HNŽ govorio je ministar Slađan Bevanda koji se zahvalio i policiji ali i građanima koji se, kako je rekao, makismalno pridržavaju uputa.

''Od 16. ožujka u HNŽ izdano je 4.092 rješenja o izolaciji i samoizolaciji, te je policija djelovala po ovim rješenjima, odnosno radila je u prosjeku oko 600 nadzora dnevno. Za 156 osoba konstatirano je nepoštivanje mjera samoizolacije i podaci su dostavljeni nadležnima. Broj isteklih rješenja, s današnjim danom jeste 2.860'', rekao je ministar Bevanda, između ostalog, u svom izvještaju.

Naveo je i kako je pet osoba iznad 65 godina i dvoje maloljetnika prekršilo zabrane kretanja te da je šest ugostiteljskih objekata radilo unatoč zabrani.

Karantena u Čitluku

Odgovarajući na novinarska pitanja, dr. Arapović je rekao je struka od početka bila za strože mjere. Krizni Stožer HNŽ-a je predlagao općinskom stožeru u Čitluku mjeru stavljanja Čitluka pod karantenu. No, iako je to odbijeno, epidemija Covida-19 je u toj općini stavljena pod nadzor.

''Čini mi se da su imali pravo, obzirom da su svoja žarišta stavili pod nadzor. Krizni stožer HNŽ-a je predložio je jednu mjeru više koja ograničava kretanje van prostora županije, što je kasnije primjenila i ŽZH, te smo to isto predložili i federalnom Kriznom stožeru'', rekao je.

71 uzorak u Stocu

Rekao je kako je do sada je uzrokovan 71 djelatnik i štićenik doma u Stocu a u narednom razdoblju će biti testiran svi.

''Za sada imamo jedan pozitivan slučaj, i to je onaj koji smo objavili ranije, djelatnica s područja Republike Srpske'', rekao je.

1.213. nezaposlenih u mjesec dana

Novinarima je rečeno kako je na području HNŽ-a od 15. ožujka do 15. travnja u evidenciji nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje prijevljeno 1.213 osoba.

Prednjače radnici iz ugostiteljstva, tgovine i uslužne djelatnosti.

MUP, dezinfekcija i oprema

Na pitanje Portala Bljesak.info vrše li pripadnici MUP-a u nekim mjestima HNŽ-a dezinfekciju i to naplaćuju, ministar Bevanda je rekao kako ''MUP nije profitna organizacija, ne vrši takve aktivnosti a kamoli da ih naplaćuje''.

Na zamolbu za komentar tvrdnji iz federalnog sindikata policije da policija nije dovoljno opremljena i da bi inspekcija trebala provjeri stanje, Bevanda je rekao kako te optužbe ne stoje.

''Apsolutno ne stoje tvrdnje koje su određene kolege iz Sindikata iznijele da nema opreme. Sigurno je da ima policajaca koji traže bilo koji razlog da što manje rade, ili da ne rade. No prava istina je da smo dobili potrebne količine opreme koju redovito dopunjavamo. Niti jedan policijski službenik nije otpremljen na zadatak a da nije opremljen odgovarajućom opremom'', rekao je.

Stožer tvrdi da je u Čapljini sve u redu

Iako je jedna zaražena osoba na društvenim mrežama kritizirala stanje u Domu zdravlja Čapljina navodeći kako je nitko nije kontaktirao devet dana i da djelatnici Doma zdravlja rade u molerskim odjelima i s maskama za vinograd, iz Stožera je poručeno kako je u Čapljini stanje zadovoljavajuće.

''U Domu zdravlja Čapljina su rekli da je situacija tamo pod kontrolom te da nema nikakvih poteškoća kad je pitanje rad te institucije. Osobe koje imaju određenih poteškoća trebaju kontaktirati odgovorne'', rekao je glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović.

I dr Arapović je rekao kako nije istina da nitko nije kontaktirao oboljele, iako oboljeli tvrde drugačije.

Potvrdio je da je sedam zdravstvenih djelatnika, što liječnika što medicinskih sestara, zaraženo virusom u Domu zdravlja Čapljina a devet ih je u samoizolaciji.

Kopirati
Drag cursor here to close