Krizni stožer

Stanje u HNŽ je ozbiljno: Četiri pacijenta kritično, karantena u Međugorju

''Dosada su ukupno pozitivna 44 bolesnika, od toga dva sa smrtnim ishodom. U covid-bolnici imamo 12 bolesnika od toga su četiri na respiratoru. Ostali su srednjeg teškog općeg stanja, a dvoje njih je u oporavku'', rekao je dr. Arapović.
Vijesti / Flash | 30. 03. 2020. u 12:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je potvrđen drugi slučaj smrti od posljedica korona virusa. Preminuo je prvozaraženi pacijent. Kako je rečeno na pressici, smrtnost u ovoj županiji je 4%.

''Preminuo je u kasnim prijepodnevnim satima od srčanog zastoja u 53. godini'', rekao je dr.  Jurica Arapović, spec. infektologije – član Županijskog stožera civilne zaštite HNŽ.

Dr. Arapović je rekao, što se tiče pokojnika da je bio podložan češćim upalama respiratornog trakta. Njegova smrt je prouzrokovana virusom Covid-19, ali je i dijagosticirana teška upala pluća.

Dosada je testirano 322 uzorka na SKB Mostar, od toga 291 s područja HNŽ.

''Dosada je ukupno pozitivno 44 bolesnika, od toga dva sa smrtnim ishodom. U covid-bolnici imamo 12 bolesnika od toga su četiri na respiratoru. Ostali su srednjeg teškog općeg stanja, a dvoje njih je u oporavku'', rekao je dr. Arapović.

Izdano je 1491 rješenje o zdravstvenom nadzoru, 48 tijekom nedjelje.

Ostanite doma

''Preporuka je ostanite doma ukoliko imate bilo kakve respiratorne simptome, u samoizolaciji, vi i vaša obitelj. Ne posjećujte jedni druge, osobito starije osobe. Stanje je ozbiljno. Smrtnost u našoj županiji je trenutno oko 4 posto. Četvero bolesnika se nalazi na respiratoru s neizvjesnom prognozom i u kritičnom stanju'', rekao je dr. Arapović.

Foto: Bljesak.info / Darko Juka, savjetnik premijera HNŽ-a

''Covid-bolnica ima dobru suradnju s RMC Safet Mujić. Dva infektologa su trenutno s nama iz ove bolnice i surađujemo zajedno. Angažirano je na desetine medicinskih sestara i inžinjera koji su u službi ove bolnice. Tu je tim infektologa s infektološkim sestrama, anesteziologa i drugih, koji se brinu i skrbe za ove bolesnike'',rekao je dr. Arapović.

Testiranje tijekom vikenda je išlo u dvije smjene, bez smetnji.

O mjerama koje su poduzete u bolnici u Konjicu, i mjerama koje su trenutno na snazi, govorila je prim. dr. Suzana Sokolović- Begić, ravnateljica Opće bolnice Konjic.

100 testiranja u Konjicu

''Urađeno je 100 testiranja u Konjicu. Od toga su četvero pozitivni. Šestero pacijenata je hospitalizirano. Završne su pripreme oko izolatorija koji je uposljednjoj fazi'', rekla je dr. Sokolović – Begić.

Foto: Bljesak.info /  dr. Suzana Sokolović- Begić, ravnateljica Opće bolnice Konjic

Rekla je kako je epidemiologinja iz Konjica u samoizolaciji jer je njezin suprug zaražen.

''Trenutno smo angažirali starijeg epdiemiologa koji je u mirovini. Imamo dobru koordinaciju s Nerminom Advićem iz HNŽ-a. No, u slučajevima ako dođe do prenatrpanosti u SKB Mostar, obzirom da nemamo infektologa, razmišljamo da ga u tom slučaju angažiramo. Zasad smo oslonjeni na kolege iz HNŽ. Suradnja je izvanredna'', rekla je ravnateljica iz Konjica.

Potvrdila je kako se šest pacijenata iz Konjica trenutno liječi u SKB Mostar. Navela je kako je mali broj ljudi testiran u Konjicu zbog nedostatka testova, no on je sada povećan i ide se u ofenzivnije testiranje.

Karantena u Međugorju

Kad je riječ o naselju u Međugorju, radi se o samostanu sa dvadesetak redovnika, svi su početkom ožujka imali blaže simptome. Neki od njih su testirani, ne svi, i pozitivni su na Covid 19.

Dr. Arapović je rekao kako će u Međugorju napraviti karantena.

''Časna sestra je bila u kontaktu i s Majčinim selom, te se i ta kuća i Majčino selo stavlja u jedan oblik karantene.  Testiramo trenutno primarne kontakte, one koji su visokog rizika za stjecanje Covida–19. Od tih 18 trenutno se troje nalaze u našoj bolnici, jedna časna sestra je na respiratoru u teškom stanju. Svećenik i druga časna sestra se nalaze u srednje teškom stanju'', rekao je.

Žarišta u HNŽ

''Ima više žarišta u HNŽ-u, ali i u susjednoj županiji. Imamo i žarište koje se otvara bez epidemioloških podloga. Bojim se da će Covid 19 uvući u građanstvo i nećemo moži povezati i doći do nekih kontakata, što je preduvjet da nam se dogodi ono što se dogodilo u nekoj od europskih država. Što obzirom na naš zdravstveni sustav i nije dobro'', rekao je liječnik Arapović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close