Press

Mandić: Ne smijemo misliti da smo u završnoj fazi epidemije

U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 11.196 uzoraka, a Covid-19 je potvrđen kod 770 osoba.
Vijesti / Flash | 22. 04. 2020. u 12:00 Bljesak.info
Obraćanje predstavnika federalnih institucija
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić izjavio je danas u redovnom obraćanju predstavnika federalnih institucija da su u protekla 24 sata u Federaciji Bosne i Hercegovine testirana ukupno 634 uzorka, od kojih je 11 bilo pozitivno na Covid-19.

Po njegovim riječima, u Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 11.196 uzoraka, a Covid-19 je potvrđen kod 770 osoba. Od toga je 415 žena ili 53,9 posto i 355 muškaraca ili 46,1 posto.

Mandić je poručio kako se ni u kom slučaju ne smije misliti da je epidemija koronavirusa u završnoj fazi, te upozorio kako samo jedna greška može dovesti do eksponencijalnog rasta broja oboljelih, potom i broja umrlih, u konačnici i urušavanja zdravstvenog sustava

Ministar Mandić je, govoreći o zdravstvenom stanju oboljelih, kazao da su trenutno u Federaciji BiH hospitalizirana 63 pacijenta pozitivna na Covid -19, od kojih je 15 na respiratoru.

- Zaključno sa današnjim danom, u FBiH oporavljena su 143 pacijenta. Očekujemo da se ovaj broj svaki dan povećava - naveo je Mandić.

On je zahvalio predstavnicima UNICEF-a i USAID-a, koji su donirali vrijednu opremu za centre za mentalno zdravlje u Federaciji BiH, koji su prilagodili svoj rad i stavili se na raspolaganje putem telefona za psihološku podršku za vrijeme i poslije radnog vremena.

- Oni su omogućili da naši pacijenti imaju i podršku za mentalno zdravlje. Svaka podrška u nastojanjima da psihološka i svaka druga pomoć dođe do svakoga od velike je koristi, posebno u jednoj ovakvoj situaciji. Vjerujemo da će donirana oprema od UNICEF-a i USAID-a olakšati rad na terenu u direktnom kontakti i onima kojima je potrebna ovakva pomoć - naveo je ministar Mandić.

 

Za BiH osigurano 1,2 milijuna dolara za borbu protiv pandemije

Direktorica USAID-a za Bosnu i Hercegovinu Nancy J. Eslick potvrdila je danas da ta agencija radi na jačanju zdravstvenog sustava BiH i kapaciteta države u borbi protiv pandemije koronavirusa Covid-19.

Ona je napomenula na današnjoj press-konferenciji da je osigurano 500.000 dolara za UNICEF u BiH kako bi se pružila podrška državi prilikom odgovora na Covd-19 i zaštitili građani.

- Ta sredstva dio su veće pomoći u vrijednosti od 1,2 milijuna dolara koje su Sjedinjene Američke Države izdvojile kao dio pomoći BiH u naporima koji se ulažu za rješenje ove krize - dodala je.

USAID osigurava mnogo više od samih financijskih sredstava jer je tu i tehnička pomoć, obuka, izgradnja kapaciteta, jačanje zdravstvenog susutava i lijekovi koji spašavaju živote.

- Naša sredstva za pomoć u izvanrednoj situaciji omogućit će da se unaprijede laboratorijski sustav, pomogne u identifikaciji slučajeva, vrši monitoring na osnovu određenih događaja te pruži podrška ekspertima - pojasnila je Eslick.

Dodala je da su u USAID-u preorijentirali sredstva kako bi odgovorili na taj programski prioritet, prilagođavaju način rad pandemiji i osiguravaju da stručni ljudi budu na pravim mjestima kako bi se osigurao adekvatan odgovor na pandemiju.

Vlada SAD-a je od pojave Covida-19 do sada osigurala 500 milijuna dolara pomoći koja je usmjerena na borbu protiv pandemije u 100 zemalja širom svijeta, uključujući i BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close