Press

U Federaciji više od deset tisuća osoba zatražilo novčanu naknadu

Sve osobe koje su se prijavile na evidenciju neće biti zakinute u svom pravu na novčanu naknadu, zdravstveno osiguranje ili dokup staža.
Vijesti / Flash | 21. 04. 2020. u 17:15 Bljesak.info
Obraćanje predstavnika federalnih institucija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar potvrdila je danas da je u periodu od 23. ožujka, od pojave pandemije koronavirusa, do 20. travnja na evidenciji broj nezaposlenih porastao za 15.107 osoba od kojih je 10.214 zatražilo novčanu naknadu.

Iznijela je i podatak da je na evidenciji Zavoda 31. ožujka bilo 307.197 osoba što je bio manji broj nego na kraju veljače, ali zaključno s 20. travnjom na evidenciji je bilo 319.608 nezaposlenih osoba u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Napomenula je da se kontinuirano i dnevno prati stanje na evidenciji Zavoda od kako je proglašena pandemija koronavirusa na osnovu kojih prate kako se kreće krivulja nezaposlenih, a negativni pomak u broju nezaposlenih u travnju.

- Sve osobe koje su se prijavile na evidenciju neće biti zakinute u svom pravu na novčanu naknadu, zdravstveno osiguranje ili dokup staža jer je naša osnovna zakonska zadaća osigurati materijalna i socijalnu sigurnost nezaposlenih, a onda ako ostane novca mimo tih potreba on se usmjerava na aktivne politike - pojasnila je Lončar.

Potvrdila je da je usvojena i odluka kojom je omogućeno zapošljavanje svim zdravstvenim i socijalnim ustanovama koje imaju potrebu za dodatnim kadrom i njome je precizirano da se one mogu obratiti službama za zapošljavanje koje će ih uputiti na koji način da apliciraju odnosno ostvare subvenciju na zapošljavanje ove vrste kadra.

- Od 1. travnja do 15. apritrvnja svaki dan je rastao broj osoba koje dolaze na evidenciju, ali od tada broj onih koji se prijavljuju opada. Tog 15. travnja prijavilo se 1.277 osoba u jednom danu koji su se pojavili, ali već naredni dan taj broj je opao 1.261, potom 1.173, dok se jučer na evidenciju prijavilo 1.075 osoba - pojasnila je Lončar.

Smatra da je pad prijava nezaposlenih od sredine travnja rezultat napora Federalne vlade, ali i kantonalnih i općinskih predstavnika vlasti koji najavljuju donošenje zakona o odluka za pomoć ekonomiji.

- Za očekivati je da će pomoć koja se pruža u ovom sektoru umanjiti negativan efekat koji se odražava na evidenciji Zavoda posebno kada je u pitanju otpuštanje radnika ili prijava iz radnog odnosa - naglasila je Lončar.

Na pitanje šta će se dogoditi s radnicima koji su otpušteni, a njihovi poslodavci nisu uplaćivali doprinose, Lončar je pojasnila da Federalni zavod za zapošljavanje poštuje odluku Vrhovnog suda Federacije BiH koji je odlučio da osoba nije kriva ukoliko poslodavac nije platio doprinose te daje pravo osobi na novčanu naknadu.

Drljača: Reforma radnog zakonodavstva je unaprijedila poslovni ambijent

Zamjenik premijera Federacije BiH, te ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača rekao je na današnjoj konferenciji za medije federalnih institucija da je reforma radnog zakonodavstva koju je provela Vlada FBiH značajno unaprijedila poslovni ambijent, uvjete za rad, zaštitu radnika i bitno doprinijela smanjenju sivog tržišta.

Drljača navodi da je Vlada FBiH intenzivno radila na iznalaženju mjera za ublažavanje neminovnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa a u cilju traženja optimalnog balansa između države, radnika i poslodavca, te da je pored prijedloga "korona zakona" koji je upućen u hitnu parlamentarnu proceduru, aktualno i pitanje funkcioniranja radno-pravnog zakonodavstva za vrijeme trajanja nesreće.

Ističe da se pokazalo da određene odredbe Zakona o radu koje se odnose na organizaciju procesa rada, te prava i obveza iz radnih odnosa, nije moguće na adekvatan način primijeniti za vrijeme stanja nesreće, zbog čega je bilo neophodno pristupiti izmjenama i dopunama Zakona o radu.

- Stav Vlade FBiH od početka je bio da udruženja poslodavaca i sindikati radnika trebaju napraviti zajednički dogovor koji bi se kasnije implementirao kroz izmjene i dopune Zakona o radu. Sve ono o čemu se dogovore sindikati i poslodavci u skladu s nadležnostima, prihvatljivo je i za Vladu. Nažalost, i pored više održanih konsultacija i sastanaka koordinacionog odbora Vlade s udruženjima poslodavaca i sindikata, nije se uspio postići konačan dogovor, tako da nije postignut ni dogovor o izmjenama i dopunama Zakona o radu - objasnio je Drljača.

Drljača podvlači da je Vlada Federacije BiH u proteklih nešto više od mjesec dana, od kada je proglašeno stanje nesreće, pokazala odgovoran pristup provodeći aktivnosti prvenstveno u cilju zaštite bh. građana, ali i očuvanja stabilnosti ekonomije, zaštite na radu, pomoći nezaposlenima i brizi o socijalno ugroženim kategorijama.

Podsjeća da o nužnosti mjera koje su donesene govore pohvale Svjetske zdravstvene organizacije upućene Bosni i Hercegovini.

Kako navodi, institucije su uspjele u usporavanju masovnog širenja koronavirusa na području Federacije BiH, što je i bio prvobitni cilj, a potom je apelirao na građane da se nastave pridržavati mjera koje su donijeli krizni stožeri.

Kopirati
Drag cursor here to close