Odluka iz RS-a

Objavljivanjem imena osoba koje ne poštuju samoizolaciju ne krše se ljudska prava, evo i zašto ..

Profesor prava Goran Šimić objasnio je zašto se odlukom koja je donijeta u RS-u o objavljivanju imena osoba koje ne poštuju izolaciju, ne krše ljudska prava.
Vijesti / Flash | 22. 03. 2020. u 20:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Profesor prava Goran Šimić objasnio je zašto se odlukom koja je donijeta u RS-u o objavljivanju imena osoba koje ne poštuju izolaciju, ne krše ljudska prava.

Doktor pravnih znanosti Goran Šimić je pojasnio kako je ovakva odluka donesena jer se prije svega misli na javno dobro, prenosi portal Klix.

"Dobro koje se krši je u ovom slučaju puno manjeg značaja od onoga koje se štiti, što je potrebno učiniti kada su prava u koliziji", napisao je Šimić na svom Twitter profilu.

Svoju tvrdnju je potkrijepio i Europskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama u kojoj je u članu 8. jasno navedeno u kojeim situacijama se pravo na privatnost može kršiti.

"Svatko ima pravo na poštovanje svog privatnog i porodičnog života, doma i prepiske. Javne vlasti neće se miješati u vršenje ovog prava osim ako to nije u skladu sa zakonom i neophodno u demokratskom društvu u interesu nacionalne sigurnosti, javne sigurnosti ili ekonomske dobrobiti zemlje, radi spriječavanja nereda ili kriminala, zaštite zdravlja ili morala, ili radi zaštite prava i sloboda drugih", navedeno je u članu 8. Europske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Kako bi građani bili odgovorni i svjesni svojih postupaka, u kriznoj situaciji koja je nastupila sa širenjem koronavirusa u BiH, u entitetu Republika Srpska je donesena odluka o objavljivanju identiteta onih osoba koje prekrše mjeru izolacije jer time ugrožavaju osobno, a i zdravlje drugih ljudi.

Smatrajući da će se odluka više poštovati ukoliko se imena osoba javno objave, vlasti RS-a su posegnuli za novim pravilima.

Kopirati
Drag cursor here to close