Kovači

Obilježena sedma godišnjica smrti generala Rasima Delića

Vijesti / Flash | 16. 04. 2017. u 14:22 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi obitelji, prijatelji i predstavnici vlasti danas su se, u povodu sedme godišnjice od smrti, prisjetili armijskog generala Rasima Delića koji je bio zapovjednik Generalnog stožera Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na Šehidskom mezarju Kovači odali su počast Deliću, ali i svim njegovim suborcima i zapovjednicima koji su dali živote za slobodu BiH.

O liku i djelu Delića govorio je nekadašnji general Armije RBiH Sulejman Vranj koji je naglasio važnost ovog čovjeka podsjećajući da njegovo cjeloživotno učenje i predanost znanosti.

"Generala Delića nikada nisam zatekao bez knjige, kad god sam ga obilazio bila mu je u rukama", istaknuo je Vranj.

Također, u vezi s tim, istakao je njegove uspjehe u vojnim školama, ali i njegovu skromnost tokom čitavog života.

Rasim Delić je rođen 4. veljače 1949. godine u Čeliću. Nakon osnovnog i srednjeg obrazovanja otišao je na Vojnu akademiju Kopnene vojske u Beogradu koju je završio 1971. godine od kada je i stupio u službu JNA.

Tijekom 1970-ih i 1980-ih bio je na dužnosti u različitim artiljerijskim jedinicama JNA u većem broju garnizona i zapovijedao najvećim formacijskim artiljerijskim jedinicama. Dvogodišnju školu za zapovjedi kadar završio je 1989. godine.

U činu potpukovnika napustio je visoku časničku dužnost u zapovjedništvu 4. korpusa JNA u Sarajevu i početkom travnja 1992. godine uključio se u Teritorijalnu obranu Republike BiH. Od početka agresije na Republiku BiH pa do lipnja 1993. godine obavljao je dužnost zapovjednika IKM GPŠ Armije RBiH u Visokom.

Od 8. lipnja 1993. godine do kraja rata bio je zapovjednik Generalnog stožera Armije RBiH.

Delić je prvi u Armiji RBiH proizveden u čin generala od Vrhovne zapovjedništva oružanih snaga (Predsjedništva RBiH) u prodsincu 1993. godine. Nakon završetka rata u BiH Delić je bio zapovjednik Zajedničke zapovjedništva Vojske Federacije BiH, sve do umirovljena u rujnu 2000. godine.

Doktorirao je 2004. godine na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Sarajevu na temu ''Nastanak, razvoj i uloga Armije Republike BiH u obrani BiH''.

Obilježavanju godišnjice nazočili su predstavnici Vlade FBiH, Ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata FBiH, federalnih i kantonalnih boračkih udruženja te boračkih udruženja iz rodnog Ćelića i iz Visokog.

Kopirati
Drag cursor here to close