Vojarna Stanislav Baja Kraljević

Obilježena obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a

Uz članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika brigade, veterana brigade, obljetnici su nazočili i predstavnici HNS-a, uzvanici iz RH, predstavnici braniteljskih udruga, izaslanstva Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH...
Vijesti / Flash | 15. 12. 2017. u 11:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

U vojarni "Stanislav Baja Kraljević" u Mostaru je, u organizaciji 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH, svečano obilježena 24. godišnjica 2. gardijske brigade HVO-a.

Polaganje vijenaca i paljenje svijeća upriličeno je u kapelici sv. Ivana Krstitelja, gdje je služena i sveta misa za poginule i umrle pripadnike 2. gardijske brigade te sve žrtve Domovinskoga rata, koju je predvodio don Jakov Pavković.

Ovom prigodom održana je i projekcija dokumentarnog filma "HVO u Domovinskome ratu".

Uz članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika brigade, veterana brigade, obljetnici su nazočili i predstavnici HNS-a, uzvanici iz RH, predstavnici braniteljskih udruga, izaslanstva Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH te predstavnici županijskih vlasti.

Zamjenik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS BiH, brigadni general Ivica Jerkić kazao je kako je 2. gardijska brigada bila suvremena postrojba koja je funkcionirala po najsuvremenijim vojnim principima, uvažavajući svih sedam borbeno-operativnih sustava.

''Uz to što je bila pobjednička vojska, iza 2. gardijske brigade nije ostala nijedna, jedina mrlja'', istaknuo je brigadni general Jerkić.

Poručio je kako se nikada ne smiju zaboraviti poginuli branitelja i žrtva koju su podnijele njihove obitelji.

Zapovjednik 1. pješačke pukovnije OS BiH Slaven Galić u svom je govoru ustvrdio kako se istina o HVO-u iskrivljuje.

''Pobjede se nastoje pretvoriti u poraze, a istina se nastoji pretvoriti u laž. Dovoljno smo pametni da prepoznamo istinu i dovoljno hrabri da je branimo'', poručio je Galić.

Također je izrazio radost što obilježavanje obljetnice 2. gardijske brigade postaje mjesto prijateljstva i druženja, ne samo veterana te, već i veterana drugih postrojbi.

Ratni zapovjednik 2. gardijske brigade Stanko Sopta, osvrnuvši se na čin Slobodana Praljka u haškoj sudnici, kazao je kako su svi pripadnici 2. gardijske brigade heroji.

''Branili su goli život svoga naroda i svoje ognjište, svoju zemlju. Oni su nas branili, a mi branimo istinu o njima. I stoga, sve laži i lažne konstrukcije odbacujemo'', poručio je Sopta.

Kopirati
Drag cursor here to close