Počast

Obilježena 25. obljetnica pogibije američkih diplomata i francuskog vojnika na Igmanu

''Mi u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH vjerujemo u svijetlu budućnost Bosne i Hercegovine, koju vidimo kao prosperitetnu državu, integriranu u NATO i druge europske i euroatlantske strukture'', kazao je Podžić.
Vijesti / Flash | 19. 08. 2020. u 15:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na planini Igman kod Sarajeva u srijedu 19. kolovoza 2020. godine održana je komemorativna ceremonija u povodu 25. obljetnice pogibije američkih diplomata Josepha Kruzel, Roberta Frasure, Samuela Nelson Drew i francuskog vojnika Stephana Reault.

Ceremonija je održana je na mjestu njihove pogibije, uz vojne počasti i nazočnost najviših predstavnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, Veleposlanstva SAD i Veleposlanstva Republike Francuske u BiH, Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS/OSCE) u BiH, izaslanika članova Predsjedništva BiH i predstavnika Stožera NATO-a u Sarajevu, EUFOR-a, vojno-diplomatskog zbora u BiH, predstavnika ostalih institucija vlasti i međunarodnih organizacija u BiH.

U svome obraćanju nakon polaganja vijenaca, ministar obrane BiH Sifet Podžić, veleposlanik SAD u BiH NJ.E Eric Nelson, šefica Misije OESS-a u BiH Kathleen Kavalec i otpravnik poslova francuskog veleposlanstva u BiH Xavier Rouard prisjetili su se uloge koju su preminuli diplomati imali u konačnom kreiranju mira u ratom zahvaćenoj Bosni i Hercegovini.

''Ovo mjesto njihovog tragičnog stradanja, obvezuje i sve pripadnike Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, ali i sve dobronamjerne ljude u Bosni i Hercegovini, na vječnu uspomenu i zahvalnost'', rekao je ministar Podžić.

''Na ovaj način odajemo i poštovanje svim hrabrim ljudima, koji su s dobronamjernim idejama u Bosni i Hercegovini, tih devedesetih godina, radili na stvaranju mira, uvjeta za suživot, vraćanja povjerenja i razvoj demokratskih kapaciteta BiH''.

''Mi u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH vjerujemo u svijetlu budućnost Bosne i Hercegovine, koju vidimo kao prosperitetnu državu, integriranu u NATO i druge europske i euroatlantske strukture. To je budućnost koju ćemo izgraditi kroz dogovore, kompromise i međusobno uvažavanje'', zaključio je ministar obrane BiH Sifet Podžić.

Podsjećamo, 19. kolovoza 1995. Joseph Kruzel, Robert Frasure i Samuel Nelson Drew, američki diplomati iz ureda Richarda Hoolbrukea, specijalnog izaslanika tadašnjeg predsjednika SAD Billa Clintona i francuski vojnik Stefan Raul tragično su izgubili život na Igmanskom putu, vraćajući se u Sarajevo nakon pregovaračke mirovne misije. Ulica u kojoj se danas nalazi Veleposlanstvo SAD u BiH preimenovana je u čast veleposlanika Roberta Frasurea.

Kopirati
Drag cursor here to close