U selu Gorica

Obilježena 25. godišnjica zločina nad Bošnjacima kod Konjica

Nakon torture i ubojstava u selu, 137 zarobljenih Goričana odvedeno je i zatočeno u logor Buturović Polje koji je kao takav evidentiran od strane Međunarodnog crvenog križa.
Vijesti / Flash | 25. 04. 2018. u 16:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / 

U selu Gorica (Buturović Polje) u općini Konjic u srijedu je obilježena 25. godišnjica od zločina nad Bošnjacima tog konjičkog sela, koji su počinili pripadnici jedinice iz sastava brigade HVO-a "Herceg Stjepan".

U jednom danu, 25. travnja 1993. godine u ranim jutarnjim satima ubijeni su Mirsad Gabela, Senad Hanić i Zaim Keško. Isti dan ranjen je Šefkija Šteta, koji je podlegao u logoru Buturović Polje. Nekoliko dana nakon što su opljačkali i počeli paliti selo, u obiteljskoj kući, živa a nepokretna zapaljena je starica Đemila Dedić, dok je na kućnom pragu ubijena starica Zejna Zalihić.

Nakon torture i ubojstava u selu, 137 zarobljenih Goričana odvedeno je i zatočeno u logor Buturović Polje koji je kao takav evidentiran od strane Međunarodnog crvenog križa.

Predsjednik Udruženja logoraša općine Konjic Hazim Šteta kazao je u izjavi za Fenu kako se obilježavanjem godišnjice žele prisjetiti svih prognanin i poginulih mještana Gorice, navodeći kako je u vrijeme kada se dogodio napad na Goricu prognano kompletno selo te da je šest mještana ubijeno.

''Prošlo je 25. godina od zločina, a da nikada nitko od javnosti nije spomenuo taj zločin i to mjesto, i to je ono što najviše boli'', kazao je Šteta.

Izrazio je ogorčenost što za navedene zločine do danas nitko nije procesuiran.

U sklopu obilježavanja upriličen je obilazak mezarja u naselju Gorica, polaganje cvijeća te prigodna obraćanja ispred spomen-obilježja ubijenim mještanima Gorice. Obilježavanje su organizirali Udruženje logoraša općine Konjic i Jedinstvena organizacija boraca te općine, uz podršku općine Konjic i Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini.

Inače, spomen-obilježje ubijenim mještanima Gorice podignuto je prošle godine, u sklopu obilježavanja 24. godišnjice od tog zločina.  

Kopirati
Drag cursor here to close