HVO logor

Obilježena 23. godišnjica zločina u logoru ''Koštana bolnica'' u Stocu

Vijesti / Flash | 04. 08. 2016. u 11:00 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini i Udruženje logoraša Stolac obilježili su danas 23. godišnjicu zločina nad logorašima u zloglasnom logoru "Koštana bolnica" u Stocu.

''Radi se o logoru koje su formirale snage Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) 1993. godine u kojima su bili zatvarani bošnjački civili i Bošnjaci koji su bili kako u redovima Armije RBiH tako i pripadnici HVO'', kazao je Feni predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković.

Ističe da je kroz logor "Koštana bolnica“, po procjenama Udruženja logoraša Stolac, prošlo oko 3.000 do 3.500 logoraša, a oko 100 ih je ubijeno u samom logoru.

''Vršene su strahovite torture, mučenja i zlostavljanja logoraša. Svakodnevno su bila batinjanja'', rekao je Mešković.

''Dosad su samo tri direktna izvršitelja odgovarala za zločine u logoru ''Koštana bolnica'', međutim svi oni koji su organizirali, naredili formiranje i organizaciju zločina u "Koštanoj bolnici“, kaže Mešković, još nisu dovedeni pred lice pravde.

Današnjem obilježavanju godišnjice prisustvovali su preživjeli logoraši Stoca, njihove obitelji, logoraši iz Konjica, Mostara, Prozora i drugih dijelova BiH. Položeno je cvijeće te organiziran obilazak prostora bivšeg logora "Koštana bolnica".

''Ovo je bila prilika da se na jedan dostojanstven način sjetimo svih nedužno ubijenih logoraša Stoca, da im se oda dužno poštovanje i počast te nam je primarna misija da ukažemo na potrebu stvaranja povjerenja među ljudima kroz jednu istinu šta se dešavalo u BiH u periodu 1992.-1995. godina'', kazao je Mešković.

"Koštana bolnica", nekada čuvena bolnica po liječenju koštanih oboljenja, pretvorena je u zloglasni logor i umjesto lječilišta postala mučilište za građane bošnjačke nacionalnosti Stoca i okolnih sela (Aladinići, Pješivac, Greda, Prenj, Rotimlja, Borojevići i drugi), piše Fena.

Logor je bio u funkciji od svibnja do listopada 1993. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close