Položeno cvijeće

Obilježen Dan oslobođenja Mostara; Staviti točku na ubojstvo franjevaca

''Tada je Mostar, u toj antifašističkoj borbi, izgubio svakog osmog stanovnika i potpuno su pogrešne teze koje nam se sad proturaju da je "antifašizam jednako komunizam", kazao je Đulić.
Vijesti / Flash | 14. 02. 2019. u 13:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na spomen-obilježja i biste narodnih heroja, u četvrtak je obilježen Dan oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu. 

Foto: Bljesak.info / Obilježen Dan oslobođenja Mostara

Izaslanstva antifašista položila su cvijeće u Blagaju pored spomen-ploče palim borcima, a zatim u Opinama kod biste Zlatke Vuković, u Južnom logoru u krugu bolnice, gdje je odata pošta narodnom heroju Safetu Mujiću, u Donjoj mahali kod bista heroja Mustafe Ćemalovića, pored spomenika na Bulevaru te na koncu na trgu Musala kod spomenika narodim herojima Dragi Palavestri i Alici Rizikalu te pored biste heroja Hasana Zahirovića Lace i Mladena Balorde, kao i na mostarskim Šehitlucima. 

Po riječima predsjednika Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar Seada Đulića, na današnji dan prije 74 godine otjeran je okupator ove zemlje. 

''Tada je Mostar, u toj antifašističkoj borbi, izgubio svakog osmog stanovnika i potpuno su pogrešne teze koje nam se sad proturaju da je "antifašizam jednako komunizam", kazao je Đulić. 

Dodao je kako je 1941. godine bilo 12.600 komunista u čitavoj tadašnjoj Jugoslaviji, a da je partizanska vojska 1945. godine brojala 800 tisuća antifašista. 

''Nemamo pravo pljuvati i nemamo se pravo odricati sjećanje na antifašističku borbu, na civilizacijski najznačajniju ideju proteklog stoljeća, jer ono što je Mostar dao u toj borbi za slobodu nema ni jedan drugi grad u Europi'', poručio je Đulić. 

Po njegovim riječima, u Mostaru za vrijeme Drugog svjetskog rata radila je jedina ilegalna tiskara u Europi, a mostarski su Židovi, zajedno s drugima, osnovali jedini partizanski antifašistički odred u Europi. 

''To je nešto od čega bi drugi gradovi i druge zemlje pravili brendove i živjeli od tog. Mi se toga odričemo zato što imamo nerazjašnjenje neke prljave stvari. Hajmo prljavštine očistiti, a klanjati se onome što je veliko, što je nešto na što svi moramo biti ponosni. Zato je ovaj dan važan'',  naglasio je Đulić. 

Foto: Bljesak.info / Partizansko spomen-groblje

Komentirajući ubojstva mostarskih franjevaca na današnji dan 1945. godine, nakon ulaska partizana u grad, Đulić je kazao kako mostarski UABNOR inzistira da se to pitanje konačno istraži do kraja. 

''Mi prikupljamo građu i predat ćemo zahtjev tužiteljstvu da se to istraži. Pri kraju smo i to ćemo uraditi, ali ćemo prije toga sjesti s predstavnicima Franjevačke provincije, vidjeti šta oni imaju i staviti na to točku. Ne može grad ili bilo ko biti talac nečeg što je nekad neko gurnuo pod tepih, šta god to bilo'',  poručio je. 

Šestodnevna manifestacija "Dani antifašizma u Mostaru" nastavlja se večeras u kući Gojka Vukovića "Antifašističkim sijelom", dok je centralna manifestacija zakazana za subotu, 16. veljače , kada će biti dodijeljena i "februarska priznanja" te upriličena posjeta Partizanskom spomen groblju.

Kopirati
Drag cursor here to close